НАТО трябва да проучи как може да захранва танкове и

...
НАТО трябва да проучи как може да захранва танкове и
Коментари Харесай

НАТО прави "еко" бойни танкове със слънчеви панели

НАТО би трябвало да изследва по какъв начин може да зарежда танкове и изтребители с различна сила, в това число от слънчеви панели, за понижаване на излъчванията на въглерод, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предава technews.bg.

Освен това намаляването на зависимостта от изкопаеми горива би направило войските на НАТО по-малко уязвими на офанзиви, защото няма да разчитат на дълги линии за доставка на гориво до фронта, споделя Столтенберг, представен от The National News.

Шефът на алианса предложи на военния бранш да насърчи проучванията на транспортни средства с ниски излъчвания, заради преимуществата, които те носят, по време на онлайн семинар, озаглавен " Нови хрумвания за НАТО 2030 ".

" НАТО би трябвало да извърши своята част [от работата], с цел да изследва по какъв начин можем да понижим излъчванията от военни интервенции ", съобщи Столтенберг на събитието в Чатъм Хаус. " Знаем, че тежките бойни танкове или изтребители и морски кораби употребяват доста изкопаеми горива и отделят парникови газове. Затова би трябвало да проучим по какъв начин можем да понижим тези излъчвания посредством различни горива, слънчеви панели или други способи за осъществяване на нашите задачи ".

Въглеродните излъчвания от 60-тонния американски главен военен танк Abrams се пресмятат като еквивалент на 10 автомобила Mercedes-Benz. Столтенберг споделя, че слагането на слънчеви панели върху танковете би било добре за околната среда и също по този начин би нараснало устойчивостта на войските при военни интервенции.

" Знаем, че една от уязвимостите във всяка военна интервенция е доставката на горива по уязвимите линии за доставка... тъй че в случай че можем да станем по-малко подвластни от това, понижаваме излъчванията, само че в това време усилваме военната успеваемост ", размишлява Столтенберг.

По неговите думи, НАТО работи по редица планове, с цел да изследва по какъв начин може да направи военните сили по-зелени и по-малко подвластни от изкопаемите горива.

Опитът на Столтенберг като делегат на Организация на обединените нации по изменението на климата му е оказал помощ да формулира предложенията си. " Глобалното стопляне оказва напън върху хората и ресурсите и прави света по-опасно място ", сподели той.

" Изменението на климата визира нашата сигурност и затруднява военните ни сили да ни пазят. Следователно всички ние носим отговорност да създадем повече в битката с изменението на климата, заради което се стремим да изиграем своята роля за постигане на нулеви излъчвания ", заключава шефът на НАТО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР