НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия

...
НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия
Коментари Харесай

НАТО праща военни в 4 държави, ако Русия не изтегли силите си от Беларус

НАТО ще усили военното си наличие в Полша, Литва, Латвия и Естония, в случай че Русия остави своите елементи в Беларус и след плануваните там военни учения.

Това съобщи ръководителят на Военния комитет на организацията адмирал Роб Бауер, представен от Ройтерс.

Русия е разположила 30 000 бойци в северната съседка на Украйна за взаимни военни учения този месец, с което общото съветско военно наличие по границите на Украйна надвиши 100 000 души, демонстрират оценки на НАТО.

Съединените щати изпратиха 3000 военнослужещи в Румъния и Полша предходната седмица, с цел да успокоят съдружниците, до момента в който Германия съобщи, че обмисля увеличение на своя контингент в Литва.

Възможно е да има в допълнение разполагане на сили от страните от НАТО, сподели Роб Бауер, нидерландски адмирал, който оглавява висшия стратегически орган на НАТО.

"Разбира се, това доста зависи от това дали съветските войски ще останат в Беларус ", добави той на конференция в Брюксел.

Русия споделя, че не възнамерява инвазия в Украйна, само че би могла да предприеме неуточнени военни дейности, в случай че не бъдат изпълнени обвързваните със сигурността нейни претенции, в това число заричане, че НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна - изискване, което Съединени американски щати и 30-членният западен алианс дефинираха като недопустимо.

"Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с задоволително войски за сериозна инвазия... до края на този месец ", сподели Бауер. В същото време той призна, че НАТО не знае какви са съветските планове.

Последните предислокации на границата с Беларус включват полеви лечебни заведения и други спомагателни единици, които са нужни при военно нахлуване, сподели обаче Бауер, представен от Българска телеграфна агенция.

"Ако в действителност обмисляте инвазия, в действителност се нуждаете освен от бойни сили. И това са детайли, които също виждаме от ден на ден и повече събрани както по границите (на Русия) с Украйна, по този начин и на Беларус с Украйна. Това единствено по себе си е доста тревожно ", съобщи Бауер.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР