НАТО ще наблюдава небето над Молдова по време на участието

...
НАТО ще наблюдава небето над Молдова по време на участието
Коментари Харесай

НАТО бди в небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

НАТО ще следи небето над Молдова по време на присъединяване на над 40 покрай границите на Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Срещата има за цел да покаже поддръжка за двете страни в миг, когато Киев приготвя

Събирането на водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз и на 20 други европейски страни в палат надълбоко в молдовската страна, единствено на 20 км от украинската територия, е предизвикателство за сигурността и организацията за страна с население от 2,5 милиона души, която е притисната сред Украйна и Румъния -член на НАТО.

Самолети за наблюдаване на системите за въздушно предизвестие и надзор на НАТО (AWACS) ще следят небето над мястото на срещата до петък , показват от Алианса.

бяха намирани в Молдова няколко пъти, откогато Русия нахлу в Украйна преди 15 месеца.

" Самолетите за наблюдаване на НАТО могат да засичат самолети, ракети и дронове на стотици километри, което ги прави значима дарба за ранно предизвестие ", акцентира представителят на Алианса Оана Лунгеску.

Тъй като Киев се готви за контранастъпление, употребявайки неотдавна добитите оръжия от Запада, в опит да прогони съветските окупатори, огромна част от фокуса на срещата ще бъде точно Украйна.
 Молдова се готви да посрещне европейските водачи
Молдова се готви да посрещне европейските водачи

Срещата е най-голямото интернационално събитие в историята на страната

Украинският президент Володимир Зеленски също беше поканен на срещата.

" Присъствието на тези водачи в нашата страна е ясно обръщение, че Молдова не е сама, нито нашата съседка Украйна, която от година и три месеца се опълчва на варварската инвазия на Русия ", съобщи президентът Мая Санду.

Европейски Съюз има намерение да употребява срещата на върха и с цел да се оправи с сред ръководещото болшинство от етнически албанци и сръбското малцинство. Заради избухналото принуждение през последните дни НАТО разположи там още 700 мироопазващи сили.

съобщи, че е призовал премиера на Косово Албин Курти в Словакия да изиграе своята роля в успокояването на рецесията и изрази вяра да съобщи същото обръщение и на сръбския президент Александър Вучич в Молдова.

" Трябва да понижим ескалацията. Стигнахме прекомерно надалеч и равнищата на принуждение, на които станахме очевидци при започване на тази седмица, би трябвало да спрат неотложно. В противоположен случай обстановката може да стане доста рискова ", предизвести той.

Срещата на върха ще засегне и редица стратегически въпроси - от енергетиката до киберсигурността и миграцията.

На нея ще се отвори опция за справяне и с други конфликтни обстановки в Европа, в това число с, чиито водачи ще проведат диалози с френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и чиновници на Европейски Съюз.
 Молдова желае бързо в Европейски Съюз, застрашена е от Русия
Молдова желае бързо в Европейски Съюз, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост с години

Молдова, сходно на Украйна, предходната година, малко след съветската инвазия. Кишинев възнамерява да употребява срещата на върха, с цел да покаже осъществените промени и да убеди водачите да стартират договаряния за участието на страната допустимо най-скоро.

Молдова е приела повече украински бежанци на глава от популацията, в сравнение с всяка друга страна, и то в миг, когато цените на храните и силата скочиха вследствие на войната.

Правителството упрекна посредством въздействието си върху сепаратисткото придвижване в нейния най-вече рускоезичен, отделил се район - Приднестровието.

Във втората среща на върха на Европейската политическа общественост в Молдова присъединяване ще вземе и българският президент Румен Радев . В рамките на форума той ще взе участие в тематична кръгла маса по енергетика. Предвижда се Радев да организира и двустранни срещи с водачи от редица европейски страни.
 Макрон: Путин разсъни НАТО
Макрон: Путин разсъни НАТО

Действията на Русия още веднъж обединили Алианса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР