НАТО подготвя за най-голямото си съвместно командно учение от Студената

...
НАТО подготвя за най-голямото си съвместно командно учение от Студената
Коментари Харесай

41 000 натовски войници ще тренират сценарий на руска атака срещу държава-членка

НАТО приготвя за най-голямото си взаимно командно обучение от Студената война насам, написа „ Файненшъл таймс “. То ще се организира следващата година и ще събере над 40 000 бойци, които ще упражняват вероятно отблъсване на съветска експанзия против държава-членка на НАТО.

Учението „ Steadfast Defender “ ще стартира напролет на 2024 година и се чака да включва сред 500 и 700 въздушни бойни задачи, повече от 50 кораба и към 41 000 военнослужещи, обявиха представители на НАТО. То има за цел да моделира евентуални маневри против зложелател, основан по модела на коалиция, водена от Русия, наречена за задачите на учението „ Окас “ (Occasus).

Учението е първо по рода си и от позиция на техническите благоприятни условия, като употребява действителни географски данни за основаване на по-реалистични сюжети за войските.

В учението ще се включи и Швеция, с което общият брой на участващите страни ще доближи 32. Учението ще се организира в Германия, Полша и Прибалтика през февруари и март и е част от нова тактика за образование, съгласно която военният алианс ще организира две огромни учения всяка година вместо едно.

Според източника, НАТО ще се образова и за противопоставяне на терористични закани отвън непосредствените си граници.

Балтийските страни изключително интензивно приканват НАТО да укрепи източния си фланг, защото по границата с Беларус се струпват войски. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че при започване на юли в Беларус ще бъдат преместени нуклеарни оръжия, макар че наличието им не е доказано.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, съобщи през юни предходната година, че алиансът ще усили броя на силите си с висока степен на подготвеност от 40 000 на „ много над 300 000 “.

Ученията се преглеждат и като основна част от демонстрацията пред Москва, че алиансът е подготвен да води война, обявиха представители на НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР