НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на

...
НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на
Коментари Харесай

НАТО отхвърли искането на Русия за оттегляне на войските от България и Румъния

НАТО отхвърли условието на Русия за отдръпване на войските на Алианса от България и Румъния, предава БНР.

" Пактът няма да се откаже от способността ни да се пазиме, в това число и посредством наличието на войски в източните елементи на Алианса. Руските претенции ще основат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем ", съобщи представителят на Пакта Оана Лунгеску, представена от " Франс прес ".

В същото време Русия даде обещание, че ще има " най-сериозни последствия ", в случай че Вашингтон продължи да подценява поисканите от нея гаранции за сигурността.

Това е споделил съветският външен министър Сергей Лавров на своя американски сътрудник Антъни Блинкън по време на диалозите в Женева, съобщи организация " Новости ".

А Естония, Латвия и Литва оповестиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, с цел да може Украйна да се отбрани " при положение на съветска експанзия ".

В общо изказване на трите балтийски страни се споделя, че ще изпратят американски ракети " Джавелин " и " Стингър ", откакто получиха позволение за това от Вашингтон по-рано през седмицата.

" Предвид увеличението на военния напън на Русия в и към Украйна балтийските страни взеха решение да дават спомагателна помощ на Киев, обвързвана с защитата ", се споделя още в общото изказване.

Естония ще даде ракети " Джавелин ", а Латвия и Литва - зенитните ракети " Стингър ".

" Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да употребява тези оръжия ", сподели литовският министър на защитата Арвидас Анусаускас. Той прикани Русия от името на Прибалтийските страни да спре с агресивното и безконтролно държание.

Литовското министерство съобщи, че оръжията ще бъдат доставени " в най-близко бъдеще ".

След като по-рано през днешния ден се появиха известия, че Русия желае НАТО да изтегли силите си от България и Румъния, и от двете страни последваха реакции.

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО ", съобщи министър - ръководителят Кирил Петков от парламентарната естрада.

" Настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно. В страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за сходно непрекъснато наличие или краткотрайно разрастване принадлежи на България, в сходство със съюзните ни задължения ", разгласи в своя позиция президентът Румен Радев.

Също по този начин Министерството на външните работи на Румъния отхвърли като неуместни и лишени от всякакво съображение изказванията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното наличие по Източния фланг на НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР