НАТО отбелязва във Вашингтон своята 70-годишнина, но има някаква ирония

...
НАТО отбелязва във Вашингтон своята 70-годишнина, но има някаква ирония
Коментари Харесай

Тръмп дава старт на честванията за 70-годишнината на НАТО, която обича да критикува

НАТО отбелязва във Вашингтон своята 70-годишнина, само че има някаква подигравка в това, че честванията " ще открие " най-големият критик на този алианс - Доналд Тръмп, който през днешния ден ще се срещне с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Бившият министър председател на Норвегия, чийто мандат отпред на Организацията на северноатлантическия контракт преди малко бе продължен до 2022 година, ще се срещне през днешния ден в Белия дом с Тръмп в навечерието на двудневна министерска среща на пакта в американската столица.

При състояние, че " съветската опасност " е новият основен приоритет за 29-те страни членки, американският президент има една-единствена мисъл в главата, когато става дума за НАТО: по-добро систематизиране на " бремето ", тъй че европейските страни да способстват повече за общата защита, а да не разчитат на астрономическите разноски за защита на Америка.

От встъпването си в служба при започване на 2017 година, републиканецът милиардер не спря да притиска съдружниците си, като от време на време наподобява поставяше под подозрение даже изгодата от пакта и главния му дирек - чл.5, който планува при нахлуване против страна членка останалите да й се притекат на помощ.

Тръмп упорства всяко от държавните управления на страните членки да поеме своя дял от отговорностите, като най-късно до 2024 година стартира да отделя 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита в сходство с признатото преди пет години предписание. На първо място се има поради Германия, която към момента е прекомерно надалеч от задачата - през 2024 година тя възнамерява да има 1,5 % за защита.

Антируски ограничения

" Очаквам Германия да съблюдава уговорките, поети дружно с останалите членки на НАТО ", съобщи в Брюксел Йенс Столтенберг, преди да отлети за Съединени американски щати, повтаряйки американските претенции.

Но немският външен министър Хайко Маас, който признава, че европейците би трябвало да " създадат повече " за своята сигурност, в това време наподобява счита, че Берлин прави задоволително огромно изпитание.

Явно имайки поради паниките на Доналд Тръмп, на конференция в Ню Йорк Маас разкритикува " обществените диспути за шерване на бремето в НАТО ", като означи, че те " провокират неустановеност в миг, когато Русия слага на тестване единството ни, в този момент и вечно ".

Създаден, с цел да възпира Съветския съюз в Европа, алиансът и през днешния ден е изправен против Русия в напрегната интернационална конюнктура на нова Студена война.

Затова съгласно ръководителя на американската дипломация Майк Помпейо, който ще се срещне със своите 28 сътрудници на по-скоро скромните празнувания, страните членки би трябвало " да разгласят нова поредност от общи ограничения против Русия поради дейностите й в Крим ", украинския полуостров, който тя анексира през 2014 година

" Ще обсъдим по какъв начин да увеличим наличието си в Черноморския район. Ще правим повече наблюдаване и ще има повече военни кораби на НАТО в Черно море ", уточни през вчерашния ден американският дипломат в алианса Кей Бейли Хътчисън.

На министерската среща може да бъде обсъждан и разногласието сред Турция и Съединени американски щати, две страни членки на НАТО, поради желанието на Анкара на купи съветската противовъздушна система С-400. В навечерието на срещата Вашингтон ускори натиска против Анкара, като замрази всевъзможни доставки на Турция на американски изтребители Ф-35.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР