НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в балтийските държави

...
НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в балтийските държави
Коментари Харесай

НАТО праща военни в балтийските държави, ако Русия не изтегли силите си от Беларус |

НАТО обмисля да усили военното си наличие в балтийските страни и Полша, в случай че Русия задържи войските си в Беларус след планувано военно обучение. 

Това съобщи през днешния ден ръководителят на Военния комитет на алианса, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Русия е разположила 30 000 бойци в северната съседка на Украйна за взаимни военни учения този месец, с което общото съветско военно наличие по границите на Украйна надвиши 100 000 души, според оценки на НАТО. 

Съединените щати изпратиха 3000 военнослужещи в Румъния и Полша предходната седмица, с цел да успокоят съдружниците, до момента в който Германия съобщи, че обмисля увеличение на своя контингент в Литва. Възможно е да има в допълнение разполагане на сили от страните от НАТО, сподели Роб Бауер, нидерландски адмирал, който оглавява висшия стратегически орган на НАТО.  " Разбира се, това доста зависи от това дали съветските войски ще останат в Беларус ", добави той на конференция в Брюксел.

Русия споделя, че не възнамерява инвазия в Украйна, само че би могла да предприеме неуточнени военни дейности, в случай че не бъдат изпълнени обвързваните със сигурността нейни претенции, в това число заричане, че НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна - изискване, което Съединени американски щати и 30-членният западен алианс дефинираха като недопустимо.

Бауер обаче призна, че НАТО не знае какви са съветските планове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР