НАТО няма достатъчно сили и средства в Черно море. Русия

...
НАТО няма достатъчно сили и средства в Черно море. Русия
Коментари Харесай

Божилов: НАТО няма достатъчно сили в Черно море. Русия има превъзходство във военно отношение

„ НАТО няма задоволително сили и средства в Черно море. Русия има предимство във военно отношение “.

 

Това съобщи пред Нова телевизия някогашният заместник-министър на защитата Йордан Божилов.

 

По думите му Русия има доста фактори и благоприятни условия за въздействие върху България, в това число и посредством бизнес връзки. Един от най-силните фактори за въздействие е съветският газ и този фактор към този момент го няма, разяснява Божилов.

 

Според него Русия се пробва да повлияе на страните членки на НАТО, с цел да не оказват помощ на Украйна. Тези хибридни офанзиви ще продължат и интензитетът ще се усилва, счита Божилов.

 

Той е на мнение, че се основава чувство, че страната губи монопол върху насилието.

 

Проблематично е, че президентът не желае да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

 

 

Правителството би трябвало да свика Съвета по сигурността, само че по закон министър председателят може да предложения народни представители, ръководители на парламентарни комисии, ръководителя на Народното събрание и президентът, сподели Божилов по отношение на убийството на Алексей Петров.

 

Относно шпионския скандал във Англия поради трима някогашни членове на СИК, Божилов счита, че казусът ще има отразяване, само че доста неща няма да бъдат налични за необятната публика, а ще останат доста неща като част от секретните материали по делото. Божилов няма информация упрекнатите българи в шпионаж да имат връзка с български лица в България.

 

Подобни кавги се разиграват на територията на разнообразни страни, уточни Йордан Божилов.

„ На този стадий знаем единствено, че става въпрос за хора от българска народност. Няма информация да са правили някаква активност у нас ", разясни той. 

 

„ Англия е сензитивна към шпионските афери поради това, че на нейната територия бяха осъществени няколко акта на принуждение, които бяха свързани с Руското основно разследващо ръководство. Ето за какво този случай ще има медийно отразяване, изключително когато влезе в правосъдна фаза. Но доста неща няма да бъдат налични като информация за необятната аудитория, най-много какво тъкмо са правили тези българи ”, разясни Божилов.
 
По думите му сходни шпионски кавги се разиграват на територията на разнообразни страни.  

 

„ Бях във Вилнюс по време на срещата на НАТО. Ключовото беше, че страните членки би трябвало да затегнат сигурността, защото Русия ускорява хибридните действия. Руската страна се пробва да повлияе на страните членки на НАТО, с цел да спрат помощта за Украйна. Тези хибридни войни ще продължат, а интензитетът ще се усилва. Това, което става в Черно море в действителност е притеснително. Русия се пробва да наложи своето въздействие по всевъзможен метод ”, добави още някогашният зам.-министър на отбратата. 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР