НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа в отговор

...
НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа в отговор
Коментари Харесай

Столтенберг обяви мерки за защита от руски ракети

НАТО няма да разполага лични ракети в Европа в отговор на появяването на съветските „ Новатор “. Вместо това алиансът ще се концентрира върху укрепването на технологиите за защита, осведоми „ Дойче Веле “.

НАТО има намерение през 2020 година да отговори на разполагането от Русия на крилати ракети 9M729 „ Новатор “ с редица отбранителни ограничения, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

“Що се отнася до ракетите 9M729, ние като отговор ще работим по системите за противовъздушна и противоракетна защита, над стандартните оръжия, за усилване на положението на бойна подготвеност и за ускорена паника при положение на изстрелвания ”, сподели той пред ДПА. Според него страните от НАТО към този момент са се споразумели за подобаващи ограничения.

Столтенберг акцентира още един път, че разполагането на 9M729 е нарушаване на ДРСМО.

“Това е част от съветската тактика за вложение в модерни технологии – в това число в модерно нуклеарно оръжие ”, съобщи ръководителят на алианса. Столтенберг акцентира, че НАТО няма да отговори на Русия посредством разполагане на лични ракети в Европа.

Според западните разследващи организации, Русия освен е тествала, само че и е приела на въоръжение минимум 64 крилати ракети 9M729.

Съединените щати и НАТО считат, че създавайки ракета 9M729, способна да лети на повече от 500 километра, Москва нарушава ДРСМО. Руската страна твърди, че 9M729 е заредена с такова количество гориво, че ракетата не може да преодолее 500-километровото разстояние.

В началото на февруари 2019 година ръководителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи прекратяването на присъединяване на Съединени американски щати в Договора за ракети със междинен и дребен обхват. На идващия ден съветският президент Владимир Путин разгласи ответен отговор и разпореди на съветското външно министерство и Министерството на защитата да спрат по-нататъшните опити за договаряния по това съглашение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР