НАТО напредва в плановете си да поеме координацията на доставките

...
НАТО напредва в плановете си да поеме координацията на доставките
Коментари Харесай

НАТО напредва в плановете си да поеме координацията на доставките на оръжие за Украйна

НАТО напредва в проектите си да поеме координацията на доставките на оръжие за Украйна. В момента се преглежда разновидността за консолидиране на формата Рамщайн за подкрепяне на Киев в структурите на НАТО, оповестява вестник Handelsblatt, базирайки се на източници.

По информация на изданието в НАТО настава фундаментална смяна на курса. Досега военната помощ за Украйна се координира от Съединени американски щати. Във формат Рамщайн представители на 50 страни, предоставящи военна поддръжка на Украйна, постоянно се срещат в американската военновъздушна база в едноименния град в немската федерална провинция Рейнланд-Пфалц. Сега обаче, както показва вестникът, не на последно място заради опасенията към завръщането на някогашния американски президент Доналд Тръмп в Белия дом, се търси различен вид. По-рано Тръмп се изрече отрицателно по въпроса за помощта за Украйна.

Планове за прекачване на формата Рамщайн под егидата на НАТО

Плановете за прекачване на формата Рамщайн под егидата на НАТО, както отбелязва Handelsblatt, бяха създадени от помощника на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бяха разисквани в кръговете на организацията едвам тази седмица. Тази стъпка, акцентира изданието, би била много фрапантна: от началото на съветската специфична интервенция в Украйна НАТО обръща огромно внимание на това помощта за Киев да е въпрос на суверенни решения на обособените държави-членки, двустранни съглашения с Украйна, а не стратегия на боен съюз, отбелязва изданието. Така НАТО искаше да подчертае, че не взе участие в спора с Русия.

Междувременно управлението на алианса прави оценка обстановката друго.

Тъй като съвсем всички страни от НАТО доставят оръжие на Украйна, „ от съветска позиция във всеки случай е явно “, че алиансът взе участие в спора, написа вестникът. Препоръчително е форматът Рамщайн да се интегрира в структурите на НАТО и по този метод да се отбрани от възможна промяна на властта във Вашингтон, се споделя в материала. Експерти от НАТО считат, че успеха на Тръмп на изборите в Съединени американски щати „ може фундаментално да подкопае трансатлантическата политика за сигурност “.

Германското държавно управление обаче е скептично към сходни проекти. По този метод алиансът заплашва да ускори „ чувството на Русия, че НАТО води война против Руската федерация “, споделят в Берлин. Освен това форматът Рамщайн би могъл да ангажира по-добре страни отвън НАТО. Но страните от Източна Европа са тези, които се застъпват за консолидираното на формата Рамщайн в Северноатлантическия алианс. Франция и Англия също са посочили неприкритост по този въпрос, показва Handelsblatt.

Вестникът напомня, че идната среща на контактната група за военна помощ на Киев във формат Рамщайн ще се организира преди срещата на министрите на защитата на НАТО на 14 февруари. На собствен ред на среща на министрите на защитата евентуално ще бъде разисквано бъдещето на самия формат.

Източник: Handelsblatt., Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News Showcase

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР