НАТО иска да премахне всякаква възможност за погрешни оценки в

...
НАТО иска да премахне всякаква възможност за погрешни оценки в
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия да не подценява готовността на НАТО да защитава всички членове на алианса

НАТО желае да " отстрани всякаква опция за неправилни оценки " в Москва по отношение на готовността си да пази всички членове на алианса, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" На днешната среща ще разгледаме освен непосредствените последствия от нахлуването на Русия в Украйна, само че и по-дългосрочните последствия ", сподели той пред кореспонденти на път за изключителната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел.

Министрите на защитата ще беседват за дълготрайното адаптиране на НАТО към " променената среда за сигурност ", с цел да се укрепят отбранителните и възпиращите качества на алианса, цитира думите му Анадолската организация.

След като първите офанзиви на Русия във войната в Украйна бяха съсредоточени най-вече върху Източна и Северна Украйна, по-скорошните набези засегнаха Западна Украйна, която е единствено на километри от границата с Полша, която е член на НАТО.

Целта на НАТО е да " отстрани всякаква опция за неправилни преценки или недоумение в Москва по отношение на нашата подготвеност да пазиме и отбраняваме всички съдружници ", добави Столтенберг.

Той акцентира, че НАТО разполага с над 40 000 военнослужещи, подкрепени от морски и въздушен потенциал на източния фланг на алианса, както и със стотици хиляди бойци в нараснала подготвеност на цялата територия на НАТО, тъй като НАТО има " отговорността да подсигурява, че спорът няма да ескалира отвън Украйна ".

" Нашето наличие тук е сигнал за света, че оставаме единни в поддръжката си за Украйна ", съобщи пред кореспонденти министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на път за срещата.

Той повтори осъждането от страна на НАТО на " непровокираното и безпричинно навлизане на Русия " в Украйна, като акцентира поддръжката на алианса за " законното и суверенно държавно управление " на Украйна.

Украинският министър на защитата Олексий Резников ще се причисли към министрите на защитата на НАТО на срещата, както и към представители на страните сътрудници от Грузия, Финландия, Швеция и Европейския съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР