НАТО дава на Русия последен шанс да спаси Договора за

...
НАТО дава на Русия последен шанс да спаси Договора за
Коментари Харесай

САЩ се оттеглят за 60 дни от договора с Русия за ракетите със среден и малък обсег


НАТО дава на Русия финален късмет да избави Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние.

Това съобщи във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на министрите на външните работи от алианса, на който държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео заяви за желанието на Вашингтон да излезе от контракта след 60 дни, в случай че Русия не ликвидира своята нуклеарна стратегия.

Съединени американски щати се отдръпват за 60 дни от контракта с Русия за премахването на нуклеарните ракети със междинен и дребен обхват в Европа. По думите на Помпео в разстояние на тези 60 дни Съединени американски щати няма да създават, създават или разполагат такива ракетни системи.

„ НАТО дава на Русия финален късмет за избавяне на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, или би трябвало да се готвят за свят без Договор за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват “, цитират интернационалните организации думите на Столтенберг.

Държавният секретар на Съединени американски щати от своя страна означи, че (срокът от 60 дни) това е период, в който Русия може да се върне към осъществяването на контракта от 1987 година. По неговите думи Москва е развивала от началото на века новата ракетна система, която е в нарушаване на контракта и е отричала за това до предходната есен, когато Вашингтон е оповестил наименованието на ракетната система.

Руските ракети са директна опасност за Европа. Проявихме извънредно самообладание Русия да се върне към съглашението. В тези 60 дни няма да разполагаме нови ракети. Руснаците нямаха никакво желание до момента да се съобразят с многократните ни предизвестия, добави Помпео

Според него нарушаването на контракта от съветската страна се вписва в други сходни дейности на Москва - в Грузия, Украйна, Сирия, случая със Сергей Скрипал, намесата в избори. Той означи, че Китай, защото е отвън съглашението, се усеща свободен да създава умерено ракети, които заплашват съдружници на Съединени американски щати. Държавният секретар посочи, че до момента без триумф Вашингтон се е опитвал да притегли Китай към сходно съглашение.
Генералният секретар на НАТО означи също по този начин, че алианса ще стартира подготовка на система от ответни ограничения, в случай че Русия не ликвидира своите крилати ракети.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР