Натискът върху болниците в четвъртата вълна е все по-тежък. Отбелязваме

...
Натискът върху болниците в четвъртата вълна е все по-тежък. Отбелязваме
Коментари Харесай

Новият COVID център: Спешна нужда от медици и апаратура в "Лозенец" за преструктурирането й

Натискът върху лечебните заведения в четвъртата вълна е все по-тежък. Отбелязваме следващ ден с пикови стойности на инфектирани и умряли.

И през днешния ден броят на инфектираните за последните 24 часа е огромен.

5256 са новите случаи. Близо 10% от направените над 53 хиляди теста са позитивни. В лечебни заведения са 7680 души, като единствено за последното денонощие над 900 души са постъпили в лечебно заведение.

Починали са 154 души. Поставени са над 23 000 дози ваксина.

В болница „ Лозенец “ свободни реанимационни кревати нямат. За по-леките случаи са 2. Лечебното заведение е едно от двете в столицата, които до дни ще проработят като специфични Коронавирус центрове за интензивно лекуване.

Четирима на промяна и съвсем денонощен труд. Така работят реанимационните екипи на болница „ Лозенец “, с цел да могат да обслужат тежко болните. В момента в лечебното заведение има 15 кревати за пациентите, които се нуждаят от интензивна грижа. Тази заран 13 от тях са заети.

„ Тук ние вършим компромисен вид с две сестри и двама асистент сестри, това са студенти по медицина или медицински сестри по време на своето образование и един доктор за 10 индивида. Из страната нещата са още по-трагични, тъй като е едно поделение има едната сестра и един доктор “, съобщи доктор Радостина Джалева от клиниката по анестезиология и интензивно лекуване.

В момента лечебното заведение употребява целият разполагаем натоварен личен състав, с цел да издържи на натиска. От понеделник би трябвало да бъде разкрито и ново Коронавирус звено с още 30 места. Лекарите реаниматори и медицинските експерти споделят, че няма по какъв начин да поемат още случаи без спомагателен запас.

“Не, изрично качеството на грижите ще бъде занижено, даже да можем да помогнем на тези хора - то ще бъде извънредно занижено, аз персонално не съм подготвена да върша подобен компромис с работата си и с човешките животи”, изясни доктор Джалева.

За да може да стане Коронавирус център болничното заведение краткотрайно затваря няколко клиники. Спира се и плановият банкет.

“Не можем да поемем повече човешки запас, най-много във връзка с медицинските експерти. Без командироване на експерти, желаните от нас кревати, като оптимален размер за натоварен Коронавирус център не могат да бъдат обслужвани. Всяко едно интензивно легло се нуждае от съответната аппаратура. Ние няма да допуснем да одобряваме интензивни пациенти, без да можем да осигурим за тях най-хубавото “, доцент доктор Радосвет Горнев, шеф на болница „ Лозенец “.

В болничното заведение сега има 10 реаниматора. От здравното министерство признаха още преди дни, че има остра потребност от още експерти по интензивни грижи в столицата. За компенсиране на дефицита ще се търсят медици от по-малките лечебни заведения и от лечебни заведения в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР