Наталия Киселова коментира, че извън политическото говорене, в представения от

...
Наталия Киселова коментира, че извън политическото говорене, в представения от
Коментари Харесай

Експерти: Конституционният дебат трябва да се сведе само до съдебната власт

Наталия Киселова разяснява, че отвън политическото говорене, в показания от ПП-ДБ план няма съществена цел и задания.

 

" Когато пристъпваме към толкоз сериозна стъпка, би било добре да се изведат две съществени цели - да вземем за пример повишение на гаранциите за главните права на жителите и да се усъвършенства действието на правосъдната власт. Да сме по-меки и не толкоз гръмки в своите упоритости ".

 

Според нея съпътстващите оферти за промени като националния празник, пълномощията на президента и служебните кабинети ще разфокусират дебата.

" Прокарва се един декларативен текст за концепциите на просвещението, българските възрожденци и будители - това са заявления, които нямат директно нормативно значение ".

 

Тя счита, че мандатността на кметовете повдига въпроса за безконечната власт само че прикани преди кметовете, да се гледа на централно равнище - органите с изтекли мандати, които съвсем ги повтарят.

 

Според Иван Брегов конституционният спор би трябвало да бъде редуциран само до глава " Съдебна власт ". Определи останалите оферти като конфликтни и разединяващи обществото и прикани те да останат настрана.

 

" Считам това за политическо заиграване, ще забележим какво ще породи. Относно правосъдната власт - пристъпва се към осъществяването на редица рекомендации и дефицити, открити през последните 10 години, преди всичко - разделянето на Висш съдебен съвет ".

Брегов уточни, че самоуправлението на съдиите не трябва се издига в фетиш и следва да чакаме съответни ограничения, които да покачват отчетността на правосъдния съвет " Ако това не се случи, ще се проявят още веднъж опасения за капсулиране на системата ", сподели той.

 

Съдебната промяна: Какво оферират политиците и какво считат специалистите?

Според Брегов е противоречиво дали управлението върху работата на прокуратурата би трябвало да се извършва от прокурорски съвет, а не от основния прокурор.

 

" Трябва да се почисти този текст, преди да бъде признат. Струва ми се много декларативен текстът за регулаторните органи, тъй като всички пожелателни текстове в сегашните закони съществуват, само че въпросът. е, че не се извършват ".

Предложенията за мандатността на кметовете би трябвало да бъдат, уточни още Иван Брегов.

 

Наталия Киселова разяснява, че евентуално ръководителят на конституционната комисия в Народното събрание е решил да форсира активността й поради сложното съставяне на комисиите. Според нея че ПП-ДБ са очаквали политически дивиденти, като показват собствен план, без да са го съветвали с сътрудниците в ръководството.

 

" Няма неприятно да се приказва за Конституцията и проблемите в правния ред, когато обаче всеки приказва защо го боли и за своя темичка и не гледа по какъв начин тази темичка не се синхронизира с другите, се получава кърпено одеяло ", сподели Киселова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР