Натали Портман, която е родена в Йерусалим, говори в Instagram

...
Натали Портман, която е родена в Йерусалим, говори в Instagram
Коментари Харесай

Родената в Йерусалим Натали Портман говори за народа на Израел и войната

Натали Портман, която е родена в Йерусалим, приказва в Instagram за изненадващите офанзиви на Хамас в Израел в събота, оставили все още най-малко 900 убити, ранени хиляди и незнаен брой отвлечени хора. 

" Сърцето ми е разрушено за народа на Израел ", написа носителката на " Оскар " в обява. " Деца, дами и възрастни хора са били убивани и отвличани от личните им домове. Изпитвам смут от тези безчовечен дейности и сърцето ми бие от обич и молитва за фамилиите на всички наранени ", изрази солидарността си Портман. 

Преди пет години звездата на Холивуд дефинира закона за националната страна на Израел като " расистки "  в изявление, обещано от нея за арабския вестник " Ал Кудс Ал-Араби ".  

" Законът за националната страна е расистки ", сподели израелско-американската актриса в изявлението от началото на декември 2018 година, представено тогава и от Aljazeera.  

" Това е неточност и аз не съм съгласна с това …  животът на хората е обиден на персонално равнище от решения, взети от политици ".    

" Само се надявам, че ще можем да обичаме същински съседите си и че можем да работим дружно ", добави тя. 

Портман се базира на закон, признат по-рано през годината, който афишира Израел за еврейска страна със столица " единен Йерусалим ". 

Палестинските жители на Израел наброяват към 1,8 милиона, към 20 % от деветмилионното население. 

Това не беше първият път, когато Портман подлага на критика израелското държавно управление.

През април 2018 година тя се отдръпна от гала по награждаването в Йерусалим. Актрисата, която в началото одобри премията, по-късно сподели, че не желае да участва, тъй като " не желае да наподобява, че поддържа израелския министър председател Бенямин Нетаняху ".

В обява в Instagram тя изясни, че " като доста израелци и евреи по света, мога да бъда сериозна към управлението в Израел, без да желая да бойкотирам цялата нация ".

" Ценя моите израелски другари и семейство, израелската храна, книгите, изкуството, киното и танците... Но малтретирането на тези, които страдат от днешните жестокости, просто не е в сходство с моите еврейски полезности ", добави тя. 

През въпросната година Народното събрание на Израел одобри закон, определящ страната като национална страна на еврейския народ.

Законът, признат с 62 гласа против 55, направи иврит народен език на страната и дефинира основаването на еврейски общности като народен интерес.

Той гласи, че " Израел е историческата татковина на еврейския народ и те имат извънредно право на национално самоопределяне в нея ". 

Клаузи, които бяха отстранени след политически разногласия, щяха да закрепят в закона основаването на единствено еврейски общности.

По-неясно дефинирана дефинитивна версия гласи: " Държавата гледа на развиването на еврейското заселване като на национална полезност и ще работи, с цел да насърчи и насърчи установяването му ". 

Дори след измененията доста критици смятаха, че законът ще задълбочи възприятието на отчуждение измежду арабското малцинство, разяснява през 2018 Aljazeera.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР