Настояването за решение на правителството за обявяване на форсмажорни обстоятелства,

...
Настояването за решение на правителството за обявяване на форсмажорни обстоятелства,
Коментари Харесай

БТПП е поискала от Петков и Нинова формажор още на 8-ми март, а БСК вече издава сертификати

Настояването за решение на държавното управление за оповестяване на форсмажорни условия, което вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи на чуване пред депутатите в Народното събрание, е пристигнало от Българската-търговско промишлена палата (БТПП), научи Епицентър.бг.

Още на 8-ми март ръководителят на УС на БТПП Цветан Симеонов изпраща публично писмо до премиера Кирил Петков, до вицепремиера Корнелия Никова и външния министър Теодора Генчовска, с което упорства да бъде позволено на БТПП да издава документ на българските компании за форсмажор.

Още на 25 февруари т.г. БСК афишира, че издава документи за съществуване на непреодолима мощ при неизпълнени договорни отговорности

Мотивите за настояването са следните: " Продължаващите военни дейности на територията на Украйна провокирали тежка икономическа, филантропична и обществена рецесия, доведоха до съществени проблеми при реализирането на интернационалния стокообмен и до несъблюдение или веселба в осъществяването на към този момент подписани външнотърговски контракти.

Почти всекидневно на равнище Европейски съюз и на национално равнище се вземат решения за стопански и други наказания, огромна част от които имат резултат, като засягат и могат да обиден към този момент подписани контракти и тяхното осъществяване. И войната, и глобите, наложени от държавни органи са събития от ексклузивен темперамент, които не са могли да бъдат планувани по време на подписване на контракта, и в комерсиалната процедура се одобряват за неопределима мощ (форсмажор) ".

БТПП акцентира, че документите би трябвало да удостоверят настъпило непреодолимо събитие от ексклузивен темперамент като по този метод компаниите да показват пред сътрудниците си искане за освобождение от отговорност при несъблюдение или веселба в осъществяването на тези контракти.

БТПП ще издава документа в сходство с интернационалната процедура и в качеството си на самостоятелна организация член на Международната верига на комерсиалните покои, на МТК- Париж, Европа плати-Брюксел и други интернационалните организации и институции.

За задачата обаче се изисква решение на държавен орган - държавен, министерски или общински акт, доказващ типа на форсмажорното събитие, периода/продължителността му и др, написа в писмото на БТПП.

Напоследък, добър образец за това са заповедите на министерството на опазването на здравето, налагащи разнообразни забрани и ограничавания по време на пандемията от Ковид-19, които бяха навреме оповестени и улесниха уреждането на връзките сред сътрудниците по засегнатите договорни връзки, разясняват от БТПП.

" За облекчение на бизнесмените по обезпечаването му и с оглед опростяване на процедурата, апелирам да бъде публикуван от Министерския съвет, респ. министерство на икономиката/министерство на външните работи, общ или за настрана събитие акт, съдържащ информация, характеризираща събитието/събитията, по опция началото на възникването му, подхванати дейности и държавни ограничения и други

Същият резултат може да има и формален уебсайт на държавен орган или институция, в който се разгласява и е разполагаем информация за актове като упоменатите нагоре наказания, ембарго и др.от Европейския съюз, България и т.н ", написа в документа на БТПП, подписан от Цветан Симеонов.

При издаването на документ за форсмажор, БТПП ще изисква от компаниите и спомагателна информация за изискванията и периодите за осъществяване, определяне на причинната връзка сред форсмажорното събитие и осъществяването на отговорностите, произлизащи от подписани търговски контракти, с оглед отбягване на злоупотреби, само че информация и данни за това има в досието на всяка една договорка при компанията и тя може елементарно да ги показа.

Накрая ръководителят на УС на БТПП Цветан Симеонов се обърща към Петков и Нинова с молба:

" Поради спешността на въпроса, апелирам за съдействието Ви да се изготви подобен акт и/или да се сътвори подобен уебсайт за документи, които имат обществен темперамент, допустимо най-бързо, с цел да могат да се употребяват от всички компании, наранени от обстановката, което доста ще улесни процедурата за издаване на документи за форсмажор и ще спести време както на бизнесмените, по този начин и на съответните отраслови министерства, които при липса на общ документ ще би трябвало да издават подобен, по-отделно на всяка компания за всеки съответен случай (договор) ".

Ето и писмото на БТПП -

Още на 25 февуари на уеб страницата на КСБ е качена следната информация: " Във връзка с рецесията в Украйна, която може да докара до несъблюдение или веселба в осъществяването на договорни отговорности, при неизпълнени договорни отговорности ".

Общоприета процедура е такива документи да се издават от сдруженията, представляващи ползите на търговците, каквито са стопанските камари.

Сертификатът има интернационална годност – издава се, както на български, по този начин и на британски език. Документът дава отбрана на предприятието, понесло вреди, породени от действието на непреодолима мощ, в сходство със записана в комерсиалните контракти уговорка за освобождение от отговорност за несъблюдение или закъснение осъществяване на комерсиална договорка, заради форсмажорни условия. Не би трябвало да се не помни, че търговецът следва да уведоми в подобаващ къс период другата страна по контракта за възникването на тези условия.

Сертификат за форсмажор се издава в границите на 3 до 5 работни дни, според от размера на проучваната документи. За издаването на документа е належащо търговецът да подаде писмена молба до БСК (свободен текст), съпроводена от формален документ, удостоверяващ по неоспорим метод настъпилите форсмажорни условия, както и други съпътстващи документи. Сертификатът се издава след изследване на цялата документи, както и спомагателна вътрешна инспекция от екип от експерти на БСК. Цената на осъществяваната услуга се дефинира на база размера на тестваната документи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР