Настояваме да се извършват постоянни проби на река Черна, докато

...
Настояваме да се извършват постоянни проби на река Черна, докато
Коментари Харесай

Христо Цеков от „Олимпик 2002“: Настояваме да се взимат редовни проби от река Черна

„ Настояваме да се правят непрекъснати проби на река Черна, до момента в който се извършва плана по водния цикъл в Смолян. Искаме някой да поеме тази отговорност и да се реализира постоянен надзор, с цел да не се случват нови произшествия с измиране на рибата. “

Това съобщи пред Искра.бг Христо Цеков от Риболовно съдружие „ Олимпик 2002 “ . Той бе потърсен за коментар във връзка.

Цеков добави, че от сдружението ще създадат среща с представители на Община Смолян , на която ще слагат своите претенции. Също по този начин ще се упорства и за от време на време зарибяване на реката . През последните пет години тази активност се прави от Риболовно съдружие „ Олимпик 2002 “, които са отделили доста средства за голямо количество риба. По думите му цитираната в медиите цифра от 150 кг умряла риба на 20 август не дава отговор на истината, тъй като незнайно количество е изтекло надолу по течението в събота против неделя през нощта.

Той съобщи още, че е подал сигнал за замърсяване на реката два дни преди измирането на рибата .

„ Тогава направих обход на реката в цялата ѝ градска част и открих четири места, където имаше много съществено вливане на фекални води “. 

Чак след случая е направена инспекция , която е посочила, че по продължение на канализацията има няколко затапвания, заради които фекалните води са били отклонени към реката . Цеков изясни, че въпросното затапване се прави по отношение на осъществяването на водния цикъл, където при подмяната на тръбите е належащо те да бъдат сухи и водоподаването към тях се стопира. Практиката в такива случаи постанова фекалната вода да бъде изпомпвана от една шахта в друга, само че в тази ситуация тя просто е отклонена към реката.

До случая от 20 август най-вероятно е съдействала и активността на Водноелектрическата централа /ВЕЦ/, която се намира над мястото, където е открита мъртвата риба. Малко преди въпросната дата има пуснат сигнал от жител, който алармирал, че към 21:00 часа предната вечер водата е била много кална . По същото време ВЕЦ-ът е чистил коритото на своя басейн и всичко е изтекло реката.

Според Цеков е доста евентуално натрупването на тези фактори да е довело до съдбовния случай. Именно заради тази причина от Риболовно съдружие „ Олимпик 2002 “ упорстват положението на водата да се следи постоянно, като в това време се ангажират да продължат да пускат сигнали при положение на замърсяване

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР