Настоявам за експертна оценка по отношение на безопасността на инсталацията

...
Настоявам за експертна оценка по отношение на безопасността на инсталацията
Коментари Харесай

Областният управител Ралица Манолова: Не мога да пренебрегна притесненията на нашите съграждани от Севлиево

Настоявам за експертна оценка във връзка с сигурността на инсталацията за горене на отпадък

Областният шеф Ралица Манолова и зам.-областният шеф Ивелин Стоянов, който дава отговор за сектор екология, организираха среща с Вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Един от най-важните въпроси, които разискаха, касае капиталовото желание за рандеман на базалт и инсталацията за горене на отпадък край павликенското с. Върбовка.

Макар че заводът няма да е на територията на област Габрово, жителите на община Севлиево са обезпокоени от „ екологичната бомба “, както я назовават те, която ще проработи наоколо до тях. Градът е един от седемте в четири общини отвън Великотърновска област, които биха се оказали наранени от плана, защото Севлиево е единствено на 25 км от с. Върбовка. „ Севлиевци се причисляват към гражданското неодобрение и аз като регионален шеф разбирам терзанията им за това, че тази инвестиция, колкото и да е огромна, може да има негативно влияние върху здравето на нашите съграждани. Настоявам за експертна оценка във връзка с сигурността на инсталацията за горене на отпадък “ – безапелационна е Ралица Манолова, която желае повече изясненост и бистрота в процедурите, с цел да може жителите да са спокойни.

По време на срещата с министър Сандов регионалният шеф получи уверението, че министерството щеположи оптимални старания, с цел да бъде направенапрецизна оценка на въздействието върху околната среда, както и че ще бъдат подхванати всички нужни стъпки, с цел да се изпълнят изцяло правилно законовитепроцедури. Към момента тече наново разглеждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на капиталово предложение „ Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, завод за произвеждане на каменна вата, енергоизточник за потребностите на производството, сграден фонд и площадки за находище „ Върбовка “, с. Върбовка, община Павликени “, защото са налице подадени особени отзиви на двама от членовете на Експертния съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда. В мненията са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС във връзка с разнообразни съставни елементи и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на мненията на РЗИ – Велико Търново, БДДР – Плевен и РИМ – Велико Търново, в които е направено искане на допълнение на отчета. Отделно от това, по време на Експертния съвет, Възложителят е декларирал, че сондажът, разказан в ДОВОС, няма да бъде включен в плана, което постанова това събитие да бъде изяснено. Очаква се новото съвещание на Експертния съвет да бъде планувано до края на месеца.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР