Настоящият икономически растеж на Германия е незадоволителен, заяви канцлерът Олаф

...
Настоящият икономически растеж на Германия е незадоволителен, заяви канцлерът Олаф
Коментари Харесай

Шолц изрази съжаление за състоянието на немската икономика

Настоящият стопански напредък на Германия е " неудовлетворителен ", съобщи канцлерът Олаф Шолц в изявление за баварския вестник Passauer Neue Presse, оповестено в събота.

Според Шолц зависимостта на Германия от износа значи, че тя е доста наранена от общия спад на международната стопанска система.

" Когато международната стопанска система отслабва, ние усещаме това изключително мощно. Но е годно и противоположното: в случай че международната стопанска система още веднъж се съживи, ние също печелим ", съобщи той.

Канцлерът обаче е оптимист за дълготрайните вероятности. Той съобщи, че Германия разполага с " най-хубавите предпоставки, с цел да подсигурява, че след 10, двадесет и тридесет години към момента ще играем във висшата софтуерна лига ". Той също по този начин отхвърли апелите за по-високи федерални разноски, финансирани с дълг, с цел да се подтиква икономическият напредък.

" Не съм сигурен, че [ЕС] фактически счита, че би трябвало да поемем повече дълг ", съобщи той, като означи, че дългът на Германия към този момент е повишен заради напъните ѝ да облекчи последствията от пандемията Ковида-19, а в последно време и да спре резултата от обвързваните с Украйна наказания против Русия, които доведоха до скок в цените на силата.

Въпреки че остава най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, от предходната година Германия се бори с последствията от енергийната рецесия и с трайно високата инфлация. Страната беше измежду най-силно засегнатите от намаляването на съветските енергийни доставки, откакто Европейски Съюз наложи наказания на Москва в отговор на войната в Украйна. Това докара до нараснали разноски за сила, които от своя страна доведоха до повишение на цените в други браншове на стопанската система.

По данни на Федералната статистическа работа на страната (Destatis) бюджетният недостиг на Германия е повишен до 42,1 милиарда евро (45,4 милиарда долара) през първата половина на 2023 година на фона на напъните на Берлин да ограничи инфлацията и цените на силата. Индустриалното произвеждане в страната спада от месеци, а прогнозите са, че ще се свие още повече през тази година. През второто тримесечие на годината стопанската система е в застой с нулев напредък, като едвам съумя да излезе от техническата криза, траяла през предходните две тримесечия. Анализаторите предизвестяват, че при сегашните стопански индикатори немската стопанска система евентуално още веднъж ще се свие през втората половина на годината.

" За третото тримесечие общите признаци още веднъж сочат към стесняване. По всяка възможност за 2023 година като цяло ще бъде регистриран негативен резултат за растежа на Брутният вътрешен продукт ", съобщи пред осведомителна организация Агенция Франс Прес Йенс-Оливер Никлаш, икономист в Landesbank Baden-Wuerttemberg.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР