Настоящата ситуация на петролния пазар е само затишие пред нова

...
Настоящата ситуация на петролния пазар е само затишие пред нова
Коментари Харесай

МАЕ предупреждава: ОПЕК+ ще се сблъска през 2020 г. с плашещи излишъци от петрол


Настоящата обстановка на петролния пазар е единствено мъртвило пред нова вълна от растеж на предложенията от нефт от страна на страните, които са членки на ОПЕК през идната година. Това показват специалистите от Международната организация по енергетика.

„ Нашите прогнози за второто полугодие на 2019 година допускат нарастване на запасите с 0,8 млн.барела дневно, изхождайки от догатката за устойчиво произвеждане от ОПЕК, по-силен растеж на търсенето и по-слаб растеж на предложенията от страните, отвън картела. Това обаче е единствено глътка въздух: растежът на доставките на нефт от страните отвън ОПЕК, макар че е непретенциозен по последни данни и се прави оценка едвам на 1,3 млн.барела дневно, само че той се съпоставя с високата миналогодишна база, когато имаше голям растеж на добива “, написа МАЕ в месечния си отчет.

Експертите от организацията означават, че до момента през 2019 година се следи закъснение на растежа на рандеман на нефт в Съединени американски щати, а през юни производството се е нараснало единствено с 45 хил.барела дневно спрямо началото на годината. Въпреки това годишният размер на производството на Съединени американски щати, както и преди пораства мощно, като ще се усили през тази година с 1,25 млн. барела дневно, а през 2020 т. с още 1 млн. барела дневно. Норвегия се чака да пусне по-рано от графика дългогодишни планове, по които работи и може да доближи до пик на добива с изпреварващи темпове. Добивът на нефт от страна на Бразилия също пораства с бързи темпове, достигайки 3 млн. барела дневно през август, което е 0,4 млн. барела дневно повече от предходните два месеца.

„ Независимо, че непрекъснатото увеличение на запасите, което наблюдавахме от началото на 2018 година в този момент е прекъснато, това е краткотрайно събитие. Скоро производителите от ОПЕК+ още веднъж ще видят растеж на добива на нефт, което ще докара до връщането на пазара на забележителен остатък на нефт и напън върху цените. Задачата за ръководството на пазара остава „ плашеща “ за 2020 година “, предизвестява МАЕ.

Експертите от Международната организация по енергетика припомнят „ на производителите за това, че конкуренцията за дял на пазара се ускорява “, за което приказват предварителните данни, съгласно които през юни Съединени американски щати са изпреварили Саудитска Арабия и Русия и са станали номер едно по брутен размер на експорт “, се споделя още в отчета. От началото на тази година растежът на производството в Съединени американски щати се забавя – през юни добивът е бил единствено с 45 хиляди барела дневно повече в сравнение с през декември.

„ Независимо, че размерът на произвеждане, както и преди пораства мощно в годишно изражение, увеличавайки се с 1,25 млн. барела дневно през първото полугодие, то през 2020 година се чака растеж с 1 млн. барела дневно “, се споделя в отчета. МАЕ, също така резервира оценката си за растеж на доставките на нефт от страните отвън картела през 2019 година с 1,9 млн. барела дневно, а през 2020 година прогнозата е нараснало до 2,3 млн. барела дневно.

Предложението от страна на страните, които не влизат в ОПЕК през август се е нараснало спрямо предходния месец с 480 хиляди барела дневно – до 65,5 млн. барела дневно, написа още МАЕ.

Оценката за растеж през 2019 година е непокътната на равнище от 1,9 млн. барела дневно, а през 2020 година МАЕ чака, че доставките ще се усилят с 2,3 млн.барела дневно, като прогнозата е леко нараснала (през юли упованието бе за растеж от 2,2 млн.барела на ден).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР