Ще достигне ли златото отново 2000 долара през 2023 г.? Ето какво мислят експертите

...
Настоящата икономическа среда е пълна с несигурност и объркване. Някои
Коментари Харесай

Настоящата икономическа среда е пълна с несигурност и объркване. Някои показатели като пазара на труда изглеждат относително силни, докато други, като лихвени проценти и инфлация, сочат към трудности.

При тези обстоятелства някои инвеститори може да гледат към активи като злато за стабилност, диверсификация или хеджиране. И все пак, въпреки че златото често се използва като дългосрочен запас от стойност, цената може да бъде променлива на моменти, особено когато се разглежда на краткосрочна основа.

Наистина, спот цената на златото, след пресичане границата от 2000 долара за унция достигна рекордно високо ниво през август 2020 г., имаше известни колебания и в крайна сметка падна с приблизително 20% до края на 2022 г., според данни на Световния съвет по златото. През 2023 г. обаче златото се възстанови и отново премина границата от $2000 през април и май, преди да се плъзне малко до текущото си ниво от $1924,95 към 11 септември 2023 г. 

Все пак златото нараства от година насам -дата и има причини да смятаме, че може отново да пробие $2000, въпреки че няма гаранции.

„Цената на златото се задържа забележително добре в светлината на лихвените проценти „по-високи за по-дълго“, " казва Аксел Мерк, президент, главен инвестиционен директор в Merk Investments.

Икономическите условия могат да се променят в полза на златото, но към момента няколко признака сочат към сила на златото.

" Важно е инвеститорите да имат предвид, че цените на златото показаха устойчивост през тази година поради фактори като геополитически рискове и колебания в щатския долар“, казва Рохан Реди, директор на изследванията в Global X ETFs. „Убеждението, че Федералният резерв може да не затегне допълнително лихвените проценти тази година поради спада на инфлацията и по-слабите данни за работните места, също може да подкрепи цените на златото.“

С това разбиране сега може да е добър момент за инвестиране в злато, преди цените да се покачат още повече. Започнете, като поискате безплатен комплект за инвеститори тук, за да научите повече за тази уникална възможност.

В каква посока се движат цените на златото?

Въпреки че прогнозирането на точните цени на златото може да бъде трудно, няколко експерти смятат Икономическите показатели сочат към обща тенденция на покачване на цените на златото, въпреки скорошния спад. С фактори като инфлация, лихвени проценти и силата на долара в игра, признаците са обнадеждаващи за златото.

С тези съставки в играта, скорошният спад в цените на златото може да бъде временен. Точният момент дали и кога златото ще премине границата от $2000 също може да бъде трудно да се определи, но една от уликите може да е разглеждането на лихвените проценти.

„Достигнахме ли връх в очакванията за реални лихвени проценти? Ако е така, има място за ръст“, където цените на златото могат да пробият 2000 долара за унция, казва Мерк.

„Вярвам, че имаме тази възможност да се издигнем, защото изоставащото въздействие на по-високите ставки постепенно се проявява в икономическите данни“, добавя той. „На обикновен английски: тази икономика се забавя, ще получим рецесия. В този контекст Федералният резерв се интересува от изчакване; пазарът гледа крачка напред към облекчаване.“

Това каза, че е възможно че лихвените проценти ще се повишат допълнително през 2023 г., което може да окаже натиск върху цените на златото. Но 2024 г. може да изглежда още по-добре за златото.

„Следващата година лихвените проценти и щатският долар може да паднат, тъй като хората очакват големите централни банки, особено Федералният резерв, да започнат да намаляват своите ястребови политики, “, казва Реди. „Тъй като реалната доходност и щатският долар са в обратна връзка със златото, по-ниските лихвени проценти правят златото по-привлекателно за инвеститорите. Това може да повиши цената на златото, вероятно достигайки нивото от 2000 долара“, добавя той.

Научете повече за инвестирането в злато с безплатен информационен комплект тук.

Какви други фактори движат цените на златото?

В допълнение към икономически фактори като лихвени проценти и силата на щатския долар, други фактори като апетита на инвеститорите за благородни метали също биха могли да повлияят на цените на златото.

Например, ако повече инвеститори се насочат към златото като инструмент за диверсификация, като например за балансиране на акции, тогава това може да повиши цената на златото.

„Инвеститорите са привлечени от златото когато има страх, че други инвестиции няма да се представят добре“, казва Мерк. Не е необходимо тези други инвестиции буквално да се сринат, но „трябва просто да има очакване/страх, че може да се представят лошо. Този страх може да се увеличи с увеличаването на приказките за рецесия.“

Обратно, ако интересът лихвените проценти остават високи, докато икономиката има меко кацане, при което инфлацията е под контрол, без да предизвика рецесия, „движението в цената на златото може да е по-приглушено“, казва Мерк.

Освен лихвените проценти, централните банките също могат да повлияят на цените на златото въз основа на това как подхождат към златните резерви.

„Тъй като глобалната турбуленция продължава, централните банки може да продължат да търсят убежище в златото като резервен актив за хеджиране срещу валутните колебания“, казва Реди.

Сега е добър момент за обмисляне инвестиране в злато?

Въпреки че е трудно да се планира каквато и да е инвестиция, настоящата среда може да ви подтикне да обмислите инвестиране в злато, като например да изградите по-диверсифицирано портфолио. Дори ако цената на златото остане под $2000 или спадне още повече, вашето портфолио може да е по-изолирано от бъдещи шокове като спад на фондовия пазар.

Например, след сривовете на фондовия пазар през 2001 г. и 2008 г., представянето на златото се увеличи .

Така че може да помислите да инвестирате в злато сега, ако не ви е удобно да преодолеете вълните на фондовия пазар и искате по-балансирано портфолио. По-специално пенсионерите може да искат да се насочат към по-стабилни активи като злато и сребро, за да запазят своите пенсионни портфейли.

Златото се е „доказвало отново и отново, за да намали общия риск“, казва Реди. „Златото има опит в запазването на стойността си, като служи като сигурно убежище и потенциален хедж срещу инфлацията във времена на икономическа нестабилност.“

Започнете с инвестиция в злато тук днес.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР