Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни заболявания, които се

...
Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни заболявания, които се
Коментари Харесай

Как да различим настинката, сезонния грип и COVID-19?

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни болести, които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси. От Министерството на здравеопазването разгласиха рекомендации по какъв начин да ги отличим, с цел да потърсим съответно лекуване.

Признаците на простуда („ елементарна простуда “) са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и изнемощялост. Обикновено не настъпват затруднения и недоволствата отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, настинка, изпотяване, загуба на вкус, хрема и гадене. Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и зараза на междинното ухо. В редки случаи може да се стигне и до затруднения като инфектиране на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със признаците на сезонния грип, не престават повече от седмица.

При COVID-19 постоянно срещани признаци са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, нарушавания на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и затруднения при заразяване с грипен вирус или с ковид са възрастните хора и лицата с хронични болести.



Въпреки че грипът и COVID-19 в множеството случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничение е належащо да се извърши лабораторно проучване . При доказване на грипен вирус от значително значение е ранното използване на антивирусен лекарствен артикул за лекуване.

Важно е да знаем, че заразните инфекции , които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси, не се лекуват с антибиотици .

При признаци на респираторно заболяване е значимо да се обърнете към своя общопрактикуващ доктор , който ще назначи подобаващите проучвания и терапия .

Предвид възходящата заболяемост от грип и остри респираторни болести в страната, за ограничение разпространяването на вирусите, причинители на настинки, грип и COVID-19, е целесъобразно да се ползват общите нефармацевтични ограничения като физическа отдалеченост, хигиена на ръцете, постоянно проветряване и стерилизация на повърхности в дома и в обекти с публично значение със скупчване на хора.

При лица в риск от тежко боледуване и затруднения носенето на защитна маска за лице в публичния превоз и в закрити пространства ще спомогне за понижаване на риска от заразяване и боледуване.



Снимки: БГНЕС, списък

Основната профилактична мярка при грип и COVID-19 е имунизацията, показват от здравното министерство. Прилагането на бустерна доза с приспособена иРНК ваксина при лица със приключена първична имунизация или получена бустерна доза с истинска ваксина преди повече от 3 месеца ще увеличи имунната ни отбрана при среща с нови подварианти на ковид.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР