Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на Продължаваме промяната, в интервю

...
Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на Продължаваме промяната, в интервю
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: Призовавам ГЕРБ, ДПС и БСП да направят кабинет заедно и да не се крият

Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на " Продължаваме промяната ", в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Дни наред страната и обществото приказва за кодовете на машините. Въпросните кодове станаха обект на интерес поради изявление на Кирил Петков от " Продължаваме промяната “ и депутата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски по време на среднощен спор в петък по промените в Изборния кодекс. Какви кодове държи Кирил Петков? Какво разкри този скандал? Защо страната стои без парламент, пътят към който става все по-страшен и стръмен? И когато става дума за път, ще обърнем внимание и на различен огромен проблем – какво се случва с настоящите поправки и инспекции на пътищата в страната? Тези и още въпроси ще разясняваме в идващите минути с господин Настимир Ананиев – заместник-председател на ПГ на " Продължаваме промяната “. Г-н Ананиев, сюжетът с кодовете разсъни любознанието на всички. Какъв е вашият коментар на тази проблем? Какви кодове държи господин Кирил Петков?  

Това е следващата неистина на ГЕРБ, следващата " борисовка “. Знаете, че излезе и министър председателят Гълъб Донев, и ЦИК с доста съответна информация, която удостоверява, че няма, по никакъв метод не може да се случи имитация на машинното гласоподаване, защото има две тройни отбрани, по които няма по какъв начин с един код човек да може да има достъп до тях. Кодовете се държат от ЦИК – това е Централната изборна комисия. Знаете, че " Продължаваме промяната “ нямаме представители там. Там имат представители ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН “. Така че аз мисля, че това е нещо, което просто се подвига, с цел да отвлече вниманието от значимите проблеми: че ГЕРБ не могат да сформират държавно управление, че сега – през вчерашния ден допускам сте следили изключителното съвещание на Народното събрание – вместо да гласуваме бюджет за 2023 година, където да се вдигнат пенсиите от 1 януари с 10%, от 1 юли – с още 10%, минималната работна заплата да стане над 900 лв., ние обсъждахме удължение на бюджета, което е в нарушаване на закона, който споделя, че до 31 октомври Министерски съвет би трябвало да внесе държавен бюджет, който да бъде гласуван в Народното събрание, а вместо да внесат подобен, те внесоха удължение и споделиха, че този Министерски съвет нямало да прави политики. Не мога да схвана по какъв начин можеш да управляваш страната и да нямаш политики към българските жители, към българския бизнес. Много неотговорно и в действителност поради тези неща мисля, че просто се отвлича вниманието. Ето, вижте дори и абсурдът, който се пробваха да подвигат – още една неистина, обвързвана с АПИ, пътните компании и разплащанията. 

Да, ще стигнем и до там, господин Ананиев. Обаче преди този момент бих желала да ви запитвам – казахте, " това е следващата " борисовка “, желаят да отвлекат вниманието на хората “, обаче изявлението потегли от господин Петков. Какво искаше да ни каже той в действителност с това " Имаме кодовете. Оттеглете законопроекта, в случай че желаете, ще ви ги дадем “.   

Ама не, не, чакайте. Вие цитирате Българска социалистическа партия, не е тръгнало от господин Петков. Той не е споделил такова нещо. Българска социалистическа партия настояват – те са част от " хартиената коалиция “. Знаете, че те отвориха изборното законодателство и сега тяхното предложение за смяна в изборното законодателство беше тотално изменен от ГЕРБ. Тяхното предложение беше няколко параграфа, сега са 50 параграфа – всичките на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които трансформират изборните правила напълно. Нека да кажа за вашите слушатели, тъй като това е доста значимо. Всъщност някои хора споделят: " Защо? Аз желая да имам избор сред хартия и машини “, за което ние нямаме от " Продължаваме промяната “ нищо срещу това. Проблемът е, че аз гласоподавам машинно, аз персонално. В момента, с новите промени на ГЕРБ и Движение за права и свободи, когато гласоподавам машинно, машината ще издава една хартиена бюлетина, която влиза в урната и по-късно тя ще се брои от човек, по-късно някой ще написа на ръка – отново човек, протокол от това нещо, вместо както беше до момента – машината преброява, натиска се едно копче, излиза машинният протокол и по този метод се знае, че моят глас ще бъде отразен. Сега към този момент моят глас може да не бъде отразен. Една от техниките, които употребяват ГЕРБ, Движение за права и свободи и всевъзможни други хора от операциите на Прехода, са… " Продължаваме промяната “ знаете, че беше 25-и номер на изборите – когато попълниш протокола, слагаш цифрата на " Промяната “ – да вземем за пример 100 гласа за тази секция, на 26-и номер. И това към този момент се води техническа неточност, просто човешка неточност, някой се е объркал. И тъкмо поради това ние желаеме да спрем тези промени в Изборния кодекс, които ще ни върнат в Прехода. Спомняте си, че имахме 2019 година 500 000 невалидни бюлетини, 500 000! Това са две или три партии, които биха влезнали в Народното събрание. Така че по тази причина ние се борим с всичките подправени вести, които излизат. Но тук от другата страна партиите на Прехода – това са ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, се пробват да уронят престижа на машините. Затова в действителност е тоя целият скандал, тъй като когато вмъкнеш подозрение в самата машина, хората стартират да се тормозят. Но аз приканвам всеки да си намерения – ние сме заобиколени с машини: на банкомата, на телефона, на iPad-а, който употребяваме, и така нататък Машините са сертифицирани и имат тройна отбрана. Между другото, в тази тройна отбрана да вземем за пример " Продължаваме промяната “ в никакъв случай не е взела участие, тъй като както ви споделих, ние нямаме посланичество в ЦИК. Всички хора, които мислят с главите си, те виждат през тези провокации неистини. Въпросът е, че има и други хора, които се подвеждат. И аз приканвам хората да четат повече, да се осведомят и да не има вяра на подправени вести.  

Добре, вие желаете да оттеглите целия законопроект за Изборен кодекс, нали по този начин? 

Абсолютно, желаеме законопроектът да се отдръпна. Въпросът е, че това имаха тази опция Българска социалистическа партия до влизането му в зала, а той към този момент влезе в зала. Те като вносител можеха да го отдръпват, имаше такава опция. И това към този момент не беше техният законопроект. Българска социалистическа партия отхвърлиха да отдръпват законопроекта на ГЕРБ. Разбирате ли, Изборният кодекс стана Изборният кодекс на ГЕРБ с всичките промени, които всъщност… Българска социалистическа партия бяха споделили " Искаме просто да има алтернатива за хартиено гласоподаване “. Добре, дано да има алтернатива. И в един миг на 18-часовото съвещание в Правна комисия, знаете, ГЕРБ вкараха още 40-50 параграфа, които тотално трансформират изборните правила. Всъщност търси се служебна победа. Мисля, че в една медия Тома Биков беше споделил " Да, не ни доближават гласове “ – в действителност те желаят по втория метод да си докарат гласове. Това е целият опит на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да се върнат в някаква коалиция може би назад на власт и по тази причина дори ги приканвам да създадат кабинет в този момент и да ръководят дружно, да не се крият. Те избраха ръководител на Народното събрание, в този момент трансформират изборните правила, те в действителност в този момент гласоподават това удължение на бюджет, вместо да се входира същински бюджет, с цел да вкараме същински ограничения, които са съответни за 2023 година, а не за предходната година, с цел да подпомогнем всички жители, дребния бизнес, огромния бизнес. Трябва да се държим отговорно. Нито служебното държавно управление, нито тези парламентарни обединения сега се държат отговорно.  

Добре, по какъв метод съгласно вас може да бъде върнато доверието на жителите в изборния развой? 

Връщането на доверието на жителите като цяло зависи от всички политици. Ние виждаме политиците на Прехода – те желаят, те са се вкопчили във властта, те са се вкопчили в страната, пият кръвта на страната, тъй като знаете милиардите, които изтичаха през ръководството на ГЕРБ в разнообразни направления, в чекмеджета и така нататък, в чували, сакове, какво ли не, вместо да стигат до жителите. Спомняте си, че по времето на ръководството на ГЕРБ Борисов подхвърляше по едни 50 лв. на Коледа и Великден на пенсионерите, вместо трайно да им вдигне пенсиите, защото всички, които са работили със стаж, имат по 40, 45, 50 години някои стаж, те са си отработили това, което заслужават. Това и ние желаеме – в действителност да има един обективен модел, парите да стигат до хората. Защото пари има в страната, въпросът е да се разпределят и вярно да се харчат. А това, което желаят от другата страна в действителност, е парите непрозрачно да стигат до разнообразни форми на стопански ползи.  

Тези дни станахме очевидци и на различен политически конфликт – ГЕРБ упрекнаха управлението на Българската банка за развиване (ББР), назначено от господин Кирил Петков в качеството му на министър на стопанската система, за нанесени вреди от 1 милион лв. или тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги във връзка издаване на облигации, отново от банката, за 1 милиард лв., без издаване. Защо съгласно вас обвиняванията за злоупотреби в ББР са следващата димка на ГЕРБ – по този начин ги определихте вие през вчерашния ден? 

Ами да, следващата неистина, следващата " борисовка “. Всъщност отново желаят фокусът да не бъде върху значимите проблеми, а върху измислени кавги. Да не приказват за 2,4 милиарда, дублирам – 2,4 милиарда лв., които са дадени за нелегално строителство, а се пробват да вдигнат тематика за 1 милион лв. през ББР. А ние през вчерашния ден излязохме с доста съответни данни – че в действителност този облигационен заем е почнал по време на второто служебно държавно управление на Румен Радев, когато " Продължаваме промяната “ нямаше представители, и беше прекъснато в този момент от настоящото държавно управление на Румен Радев. И доста ясно се сподели, че когато е почнал процесът да се взима, този заем, лихвите са били 1%. След като стартира войната, лихвите са скочили шест пъти – на 6%. И по тази причина този облигационен заем е бил преустановен. Така че аз не виждам… Разбирате ли, пробват се под вола теле да изкарат и по тази причина ви споделям – следващата " борисовка “, която се пробва да отклони вниманието от огромните тематики, които са значими за всеки един български жител и за всеки един бизнесмен и притежател на бизнес. 

Конституционният съд разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от април, с което бяха спрени цялостните заплащания към пътните компании от страна на Агенция " Пътна инфраструктура “. През пролетта Народното събрание разреши да се платят половината от парите за настоящ ремонт и поддържане на пътищата, а другата половина трябваше да се заплати въз основа на отчет на междуведомствената работна група, която да откри какво и по какъв начин е свършено и коства ли си цената. Това е една болна тематика за вас – настоящите поправки и инспекции на пътищата в страната. Вие казахте – " пари има “, само че какво ще се случи занапред следва да разберем. 

Всъщност е значимо да кажа на вашите слушатели, че този междуведомствен отчет откри, че от едни възлагания, които са били 700 милиона, последните два месеца на ръководството на ГЕРБ набъбват на 3,4 милиарда, с една дума, те раздуват всички възлагания за пътно поддържане. Това е пет пъти – от 700 милиона на 3,4 милиарда. Междуведомствената комисия излезе с отчет, в който откри, че от тези 3,4 милиарда, 2,4 милиарда са нелегално строителство. Между другото, служебният министър Шишков на блиц надзор преди месец удостовери, че ДНСК е открила, че множеството от тези неща са правилни по метода, по който са открити от този отчет. И в този момент, сега Конституционният съд – единствено да обясня на вашите слушатели какво споделям – Конституционният съд споделя: не може Народното събрание да взема решение, би трябвало да си реши Регионалното министерство и АПИ. С една дума, това решение, което е взело Народното събрание, не може да бъде направено по този метод. Трябва Министерството на районното развиване и АПИ да решат по какъв начин да се създадат заплащанията. Въпросът, който е тук, е доста значим: биха ли настоящото Регионално министерство и АПИ да заплати за нелегално строителство? Защото тъкмо това визираше предният министър Караджов – спомняте си, той обществено беше споделил " Аз няма да се разплатя без решение на Народното събрание, тъй като другояче ще вляза в пандиза “, тъй като има нелегално строителство, което не би трябвало да се заплаща с обществените средства. Ние всички сме данъкоплатци и това са нашите средства. Защо да се заплащат за нелегално строителство, което няма позволение за градеж, няма гаранции за него? Защото под формата на настоящ ремонт са се правили съществени поправки, тъй като когато има главен ремонт, има доста по-тежки условия, свързани с гаранция и други условия по закон. Когато е настоящ ремонт, няма такива тежки условия и всичко останало. Така че доста е значимо да стане ясно на всички, че от " Продължаваме промяната “ се опитваме да защитим обществения интерес, когато става въпрос за такива големи суми. 

Г-н Ананиев, за какво обаче пътят, пътят към Народното събрание, към държавното управление, съставянето на държавно управление става все по-прашен и стръмен? Какви проблеми извади на дневен ред 48-то Народно заседание?  

Показа, че в действителност в ГЕРБ няма никакво водачество и е доста мъчно, в действителност в политиката в България няма водачество. Спомняте си, в 47-то Народно заседание Кирил Петков и Асен Василев обиколиха всички евентуални сътрудници персонално, с цел да могат да договарят за съставянето на кабинет. Къде е Борисов? Борисов играе футбол, Борисов обикаля напред-назад в страната, несъмнено, не смее да стъпи в София, тъй като тук, в центъра на София, ще чуе много истини, които го е боязън да ги чуе. Но в ГЕРБ не се демонстрира никакво водачество. Много ми е забавно ще могат ли да сформират те кабинет. Не забравяйте, че предният парламент с 67 депутати – те имат тъкмо толкоз сега, ние съставихме държавно управление, с тежки взаимни отстъпки, само че съставихме държавно управление, тъй като знаем, че България е в рецесии, необходим ни е постоянен кабинет, би трябвало да се вземат доста значими решения, които да решат проблемите на хората. Проблемите не ги интересуват, а оправданията на ГЕРБ – за какво нямало да има кабинет. Те желаят някой да поеме отговорност. След като си първа политическа мощ, поемаш отговорност. ГЕРБ бягат от тази отговорност. 

А на какви взаимни отстъпки сте склонни вие от " Продължаваме промяната “? 

Ние бяхме, апропо, ние отново показахме водачество. Спомняте ли си, преди една седмица излязохме и казахме: подготвени сме на кабинет на малцинството, тези 10 неща ще ги създадем. " Демократична България “ ни поддържаха и споделиха, че ще се включат в един подобен кабинет. Много съответни неща, които ще решат настоящите рецесии, свързани с пенсиите, свързани с подкрепяне на дребния и междинен бизнес, свързани с подкрепяне на фамилиите с работещи лица, повдигане на минималната работна заплата. В момента тя е 710 лв., което я прави към 550 лв. чисти пари. Ще ви припомня, че прагът на беднотия е към 505 лв.. С една дума, минималната работна заплата скоро ще падне под прага на беднотия. Няма по какъв начин това да се случи и би трябвало да се подкрепи. Ние желаеме да стане 50% от междинната работна заплата, с цел да бъде вързана със междинната работна заплата, която сега в България е 1860 лв.. Ако това наше предложение бъде признато, това значи, че минималната работна заплата ще стане 930 лв.. Трябва да се подкрепи самия бизнес. Микро и дребният бизнес също е много обезпокоен от инфлационния напън и всичко останало. В цяла Европа страната подкрепя този бизнес, тъй като той е доста значим – създава стопанска система, създава работни места. И ние желаеме да подпомогнем микро и дребния бизнес. Аз не виждам служебният кабинет да прави нещо за микро и дребния бизнес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР