Настъпва вълна от респираторни заболявания с увеличаването на заболелите от

...
Настъпва вълна от респираторни заболявания с увеличаването на заболелите от
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Вирусите се борят кой да ни зарази

Настъпва вълна от респираторни болести с увеличението на заболелите от грип и Ковид-19.

" Това е сезонът, в който главните играчи са грипът, Ковид-19, респираторният синцитиален вирус, от няколко години към тях се включи и SARS-CoV-2. Симптомите им са много сходни. Грипът е присъщ с това, че стартира доста внезапно и бързо. Буквално за часове може да стартира клиничната картина. Това са вируси, които циркулират главно през зимните месеци. Грипът може да се съобщи по-добре при 5 градуса, в сравнение с при 20 градуса. Влажността на въздуха е значим фактор. Най-предразполагаща е влажността сред 10% и 40%. Резките промени в температурата не ни се отразяват добре ", коментира вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на  " България заран ". 

Тя уточни, че има случаи, когато пациентът е инфектиран с два вируса по едно и също време, само че нормално се счита, че когато сме инфектирани с един вирус, това може да затвори вратата за различен. 

" Придобитият имунитет е характерен за съответните инфекциозни сътрудници. Той обаче изисква време, с цел да бъде построен, най-малко една-две седмици. Има значение и пациентът. Оказали се дружно два разнообразни вируса, биха се конкурирали за ресурсите на клетката, тъй че това също би могло да попречи на единия ", изясни вирусологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сред най-уязвимите групи са дребните деца, тъй като те за първи път се срещат с инфекциозни сътрудници и нормално първата среща може да протече по-драматично, защото нямат имунитет.

" Добре е да бъдат имунизирани. За първи път този сезон имаме ваксини и за трите играчи ", поучава проф. Александрова. 

Уязвими са и възрастните хора, хората със съпътстващи болести, изключително белодробни, сърдечни и диабет.

" Морбилите са доста сериозен проблем. Това е вирус, който би могъл да се отстрани от лицето на Земята и това беше цел на СЗО. Варицелата също е заболяване, което не трябва да се подценява. Много се приказва за това какъв брой е добре човек да придобие по натурален метод имунитет - не, няма такова нещо. Няма такова заболяване, което да е по-добре да се прекара, в сравнение с да бъде предотвратено ", съобщи проф. Александрова.

" Не бива да се позволява хората да страдат, да губят живота си от болести, които биха могли да се преодолеят с ваксина ", подчерта вирусологът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР