Насред рухналите останки от някога мощната петролна индустрия на Венецуела,

...
Насред рухналите останки от някога мощната петролна индустрия на Венецуела,
Коментари Харесай

Скрап и раници с долари: Как Венецуела се опитва да повиши добива на петрол

Насред рухналите остатъци от в миналото мощната петролна промишленост на Венецуела, цветен екип от незнайни компании съумя да реализира нещо, което се смяташе за невероятно: удвои добива на нефт в страната в границите на година, споделя Bloomberg.

Държавната Petroleos de Venezuela SA добива по 908 хиляди барела на ден през последната седмица, съгласно източници на организацията. Петролът се търгува против към $75 за барел и черното злато съставлява жизненоважен източник на средства за нацията, разтърсена от американските наказания и продължаващата към този момент седем години криза.

За да реализира този триумф, PDVSA прибягва към обезверени ограничения. Според източниците, компанията раздава контракти на незнайни локални компании с обещанието да им заплати в остаряло желязо или, в някои случаи, с раници, цялостни с американски долари.

В опит да понижи и личните си разноски, тя кара тези контрактори да наемат чиновниците ѝ за краткосрочни планове.

Възстановяването прави постигането на задачата на президента Николас Мадуро от един милион барела на ден допустима. Разбира се, за страната с най-големите потвърдени находища на нефт, това е нищо. Но нараствания рандеман прибавя още един непрогнозируем детайл към петролния пазар, разтресен от новия вид на ковид.

За инцидентния наблюдаващи съвсем нищо не се е трансформирало край река Ориноко. Регионът е сянка на тогавашното си господство, което трансформира южноамериканската страна в международен енергиен колос. Превозните средства, с които тежкото съоръжение за рандеман бе местено, съвсем липсват. Чуждестранните хранилища се опустели и се разпадат. Камионите се движат постепенно по пътищата, натоварили остаряло желязо — разглобени тръбопроводи, които би трябвало да бъдат продадени в чужбина.

Но към този момент опитът на PDSVA да усили добива очевидно работи, въпреки и постепенно. Дневният рандеман от 908 хиляди барела е непосредствен до този на Оман, дребен експортьор. В златната епоха на 90-те Венецуела добиваше три пъти повече.

През ноември товарът на корабите, пренасящи венецуелски нефт, надвиши половин милион барела на ден за първи път от година. Макар да не е ясно накъде тъкмо се изнася черното злато, до момента милиони барели доближиха Китай посредством тактики като прехвърляния от транспортен съд към транспортен съд, кухи компании и заглушени сателитни сигнали.

Наблюдателите слагат под подозрение способността на Венецуела да задържи добива на тези равнища, изключително на фона на честите пожари и други проблеми.

Регулярните доставки на ирански кондензат също са основни. Супер лекият нефт разрешава на PDVSA да придвижва добития тежък към рафинерии край брега. От юли насам във Венецуела са пристигнали три кораба с 4,6 млн. барела ирански кондензат.

Сега Венецуела се концентрира и върху петролни полета, които са в относително положително положение, само че дузини други остават затворени. PDVSA може да " канибализира " и тях — разрушавайки тръбопроводи, мотори и друго съоръжение, което може да продаде, с цел да финансира активността си. Докато това се случва, възобновяване на страната като петролна суперсила остава далечна фантазия.
 Официално за Венецуела: над три четвърти от хората живеят в последна беднотия
Официално за Венецуела: над три четвърти от хората живеят в последна беднотия

Според данните на ново изследване 76 на 100 от популацията на в миналото проспериращата страна през днешния ден живее в последна нищета
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР