Насред процедурата по избор на нов управител на Българската народна

...
Насред процедурата по избор на нов управител на Българската народна
Коментари Харесай

ГЕРБ обвини кандидата на ПП за БНБ в документна измама с дисертацията

Насред процедурата по желание на нов шеф на Българската национална банка (БНБ), от ГЕРБ нападнаха кандидатурата на " Продължаваме промяната " - Андрей Гюров - със подозрения за машинация с дисертационния му труд.

Оттам предоставиха през днешния ден информация от Националния указател за научната активност (НАЦИД), съгласно която академичното признание на Гюров кадто " лекар " се е появило на уеб страницата на НАЦИД през вчерашния ден - в деня, в който той и другият претендент за поста Любомир Каримански ( " ИТН " ) бяха изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Нещо повече - упрекнаха Гюров и в това, че е дал на просветителното министерство дисертация, която на процедура не е защитил. Защитата във Виенския университет е била през 2005 година, само че в самия теоретичен труд са представени данни от 2008 година и 2012 година

В бързината

Според процедурните правила за избора на нов шеф на Българска народна банка, преди чуването на претендентите комисията ревизира дали претендентите дават отговор на условията, съгласно предоставените от тях документи. В какъв брой часа е подадено към НАЦИД заявката на Гюров за признаването, не е ясно, тъй като регистърът не показва това. Ясно е единствено, че това се е случило скорострелно - през вчерашния ден, в деня на чуването. Това ненапълно може и да изясни и за какво вчерашната комисия, планувана за 14:30 ч., бе отсрочена за 16 ч. и по някое време данните за Гюров са се появили към този момент в регистъра.

След дадения от представителите на ГЕРБ брифинг, в Народното събрание пристигна и самият Гюров. Той призна, че е направил незабавни действия към просветителното министерство да качат информацията. Иначе още през 2019 година дипломата му от Виена е била записана от Американския университет в Благоевград, където от 2010 година е основен помощник.

Объркване обаче настана по въпроса за самата дисертация и импортирания на процедура в НАЦИД адокумент.

" Няма по какъв начин да пътувам в бъдещето ", уточни ръководителят на групата на Политическа партия и предложи своята трактовка.

Призна, че е дописвал научния си труд, след отбраната му във Виена. Работил в допълнение по тематиката, правил " актуализации ". Оригиналната дисертация обаче не можело да се откри онлайн, защото от Виенския университет са почнали да ги качват след 2008-а. Но Гюров бил писал до университета и изискал оригинала, който се съхранявал и в тамошната библиотека. Той даже издиктува на публицистите номера на дипломата си (за чието съществуване няма подозрение, в това число от ГЕРБ).

Въпросът обаче е в това - може ли дописана дисертация, предпазена преди 14 години, да се смята за автентичен документ. На това Гюров не можа да даде приемлив отговор.

Клуб Z се допита до академични преподаватели, като всички те показаха удивление. Дисертацията на Гюров би трябвало да бъде " заключена " след отбраната и такова дописване да няма. И позволиха бързане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР