Наскоро в болницата към Пекинския университет на 11-годишната Сяосин, която

...
Наскоро в болницата към Пекинския университет на 11-годишната Сяосин, която
Коментари Харесай

Технология за замразяване ще помогне на 11-годишна пациентка с левкимия да стане майка в бъдеще

Наскоро в болничното заведение към Пекинския университет на 11-годишната Сяосин, която страда от левкемия, бе осъществена сполучлива интервенция по заледяване на яйчникова тъкан преди трансплантацията на костен мозък. Това ще ѝ помогне да забременее в бъдеще, като тъканта ще се пази при ниска температура.

„ Сред съществуващите сега способи за опазване на плодовитостта са заледяване на яйцеклетки, на ембриони, на сперматозоиди и на овариална тъкан, което е единственият вид да се помогне на девойките в предпубертетна възраст да станат майки в бъдеще “, сподели Тиен Ли, заместник-главен доктор на отделението по акушерство и гинекология на болничното заведение, в изявление за Чайна дейли. Тя добави, че тази техника е подобаваща за пациенти от женски пол, които се нуждаят от незабавна интервенция, лъчетерапия или химеотерапия, които е допустимо да увредят яйчниците. По време на процедурата лекарите вземат тъкан от кората на яйчника, където по принцип се съхраняват фоликулите, и ги замразяват в течен азот при -196 градуса по Целзий. След като положението на пациентката се усъвършенства, те се размразяват и се връщат още веднъж в тялото, с цел да се възстановят еднокринните и овулационни функционалности.

Сяосин е диагностицирана с хронична миелоидна левкемия преди шест месеца и незабавно се нуждае от химиотерапия и трансплантация на костен мозък, които обаче биха довели до загуба на плодовитостта.

„ При дами в детеродна възраст с трансплантация на костен мозък честотата на преждевременна яйчникова непълнота, понижаване на естествената функционалност на яйчниците преди навършването на 40 години е съвсем 100% след миелоаблативната химиотерапия “, изяснява пред гинекологът Ян Син. Тя прибавя също, че високите дози химиотерапия са повода за преждевременната яйчникова непълнота, водеща до загуба на плодовитостта.



Операцията за заледяване на яйчникова тъкан на Сяосин продължи няколко часа. Тя бе направена откакто специалистите по гинекология, хематология и педиатрия на болничното заведение потвърдиха, че може да бъде осъществена. „ Това бе най-хубавото за Сяосин за възобновяване на ендокринните и овулационни функционалности след трансплантацията на костен мозък “, сподели заместник-директорът на болничното заведение Уан Дзянлиу.

Освен технологията за заледяване на яйчникова тъкан, откривателите в Китай непрестанно тестват разнообразни способи за опазване на женската плодовитост. 

Група учени от Университета по просвета и технологии разгласява публикация в сп. „ Nature Communications “ за нов способ за запазване на фоликули от мишки при ниска температура. Те ги капсулирали в хидрогел посредством „ нанозатопляне “. Това е нова технология за криоконсервация. В съпоставяне с стандартните способи, този покачва жизнеспособността на фоликулите с повече от 30% след възобновяване.

Изследователският екип съобщи, че е подал молба за приемане на патент за технологията и чака тази година тя да бъде приложена клинично в сродни лечебни заведения в източната китайска провинция Анхуей.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР