Наскоро United Group, която е собственик на българският телеком Vivacom,

...
Наскоро United Group, която е собственик на българският телеком Vivacom,
Коментари Харесай

За абонатите е по-добре „Булсатком“ да бъде придобита, вместо да фалира

Наскоро United Group, която е притежател на българският телеком Vivacom, бе избрана като звездата на медийната и телекомуникационна промишленост в Югоизточна Европа от авторитетното издание Broadbandtvnews. Оценката е направена на база резултати, вложения и увеличение на клиентите.

В момента United Group е в развой на разширение на активността на групата в България с помощта на последното решение на КЗК, обвързвано с част от договорката за придобиване на активи на „ Булсатком “. През ноември 2022 година групата се споразумя да придобие мобилните кули и инфраструктурата на оптичната мрежа на сателитния тв оператор като обособена договорка от процеса на придобиване, който тече сега.

„ Независимо от ситуацията, в което се намира „ Булсатком “, ставайки част от United Group, ние ще можем да използваме нашите запаси, експертиза и потенциал, с цел да я надградим и развием ”, показа проектите за развиване на „ Булсатком “ Николай Андреев, основен изпълнителен шеф на Vivacom, в изявление за 24chasa.bg.

Той добавя още, че в правото на Европейски Съюз съществува разбиране, наречено „ отбрана на несполучлива компания “.

Това значи, че когато едно дружество е в неплатежоспособност, за него е по-добре да бъде добито от съперник, в сравнение с да изчезне от пазара. Разбира се, това би трябвало да бъде утвърдено от Комисия за защита на конкуренцията, само че е несъмнено, че за клиентите е по-добре „ Булсатком “ да бъде поета и ръководена, вместо да банкрутира “, уверен е Андреев.

По думите му инвестицията ще докара до позитивен резултат върху качеството на услугите, предоставяни на клиентите на „ Булсатком “, и е страхотна опция за „ Булсатком “ на първо място да се възвърне, а като последваща стъпка – да форсира по-нататъшното си развиване. 

Тази стъпка е единствено част от стратегическия проект на United Group като една постоянна и добре разрастваща се компания да влага в нововъведения в България в интерес на потребителите. Още повече, че до 2030 година ще са нужни още 174 милиарда евро за реализиране на задачите за съгласуваност на Европа. 

По думите на Андреев европейските телекомуникационни оператори са изправени пред две огромни провокации, които изискват големи вложения в финансови разноски: въвеждане на 5G на мобилния пазар и въвеждане на оптични кабели на закрепения пазар.

А настоящето равнище на фрагментация на пазара не разрешава на телекомите да реализират сериозна маса, с цел да финансират такива огромни вложения. Знаем, че договорката с „ Булсатком “ ще помогне на Vivacom да се оправи с тези провокации и ще има изгоди за конкуренцията и потребителите. Ето за какво считаме, че Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да я утвърди “, сподели Андреев.

Според него договорката не поражда опасения за конкуренцията, тъй като прогнозите, че Vivacom дружно с „ Булсатком “ ще съставляват 60% от българския пазар на платена телевизия, не обгръщат всички фактори. Той добавя, че се подценяват значими фактори. Първо, съществуват голям брой районни кабелни оператори, които дават закрепени широколентови услуги и платена телевизия, които ясно демонстрират, че бариерите за нахлуване и разширение на пазара са ниски. Второ, отчетите на националния регулатор не обгръщат основна част от пазара на платена телевизия - видео стрийминг услуги, предоставяни от Netflix, Amazon и HBO, а проникването на OTT услугите в България непрестанно се усилва.

Андреев е на мнение, че цялата промишленост знае, че на пазара съществува и голям „ сив бранш “, при който „ съгласно последните пазарни изследвания, действителният брой на крайните консуматори на платени телевизионни услуги е най-малко с 480 хиляди души по-голям спрямо този, който се регистрира в КРС. “

Забележително е също по този начин, че във всички последни обществени мнения и изказвания никой не загатва обстоятелството, че има и няколко интернационалните снабдители на DTH телевизия, които остават отвън формалната статистика, в това число турски и гръцки канали “, изясни в детайли Андреев.

Той изрази очакване, че макар непълното отчитане на клиентите и забележителния „ сив бранш “, се надява Комисия за защита на конкуренцията да прегледа всички фактори и да пресметна правилно пазарните дялове.

А самата договорка с „ Булсатком “ ще се случи в синхрон с последната международна наклонност в телекомуникационния бранш – консолидация на пазара. По думите на Андреев индустрията като цяло споделя мнението, че консолидацията е единственият вероятен метод за Европа да реализира бързо развиване на инфраструктурата, както в Азия и Северна Америка, като по този метод да се реализиран задачите на Европейски Съюз за цифрово развиване.

И в Съединени американски щати, и в Китай има единствено по три съществени огромни оператора, до момента в който в Европейски Съюз има 60 огромни и междинни телекомуникационни компании “, споделя Николай Андреев.

На фона на динамичния телеком пазар главен приоритет за топ фирмите от ранга на United Group и в частност Vivacom, е да се защитят правата на потребителите и да се подсигурява качеството на услугите, които получават. Сделката на UG с „ Булсатком “ цели да направи тъкмо това, като подсигурява достъпът до разнородни стратегии на съответстващи цени.

Тази договорка ще донесе на потребителите в действителност разширена гама от услуги и доста ще усъвършенства качеството на получаваните от тях ТВ услуги, като да вземем за пример по-голям брой HD канали и достъп до богато аудио-визуално наличие като част от видеотеката на EON. Сделката ще усъвършенства доста и качеството на интернет услугите във връзка с скоростта на евакуиране и качване “, сподели Андреев.

Допълва, че главната цел на телекома е да дава на клиентите си превъзходни артикули „ и сме го доказвали неведнъж както като група, по този начин и като компания. А що се отнася до ценовата ни политика, би трябвало да се каже, че платената телевизия е конкурентен пазар, на който Vivacom, A1 и други се конкурират яростно и ще не престават да го вършат. “

United Group навлиза в страната през 2020 година с придобиването на Vivacom и от този момент насам подхваща редица значими стъпки, свързани с нововъведения, които в действителност трансформират пазара, а България държи челни позиции на Балканите. Ако до преди няколко години трансформацията към 5G изглеждаше като сериозна цифрова гражданска война, то през днешния ден и промишлеността, и потребителите чакат нововъведения с друг ритъм.

Според Андреев клиентите нямат самообладание да тестват всички изгоди, които новите технологии могат да им донесат. Интегрирането на изкуствения разсъдък в доста решения освен ще усили потреблението на интернет до невероятни размери, само че и ще увеличи упованията на клиентите на всеки оператор. 

От наша позиция виждаме нуждата от консолидация, с цел да влагаме в нововъведения, които в последна сметка ще бъдат от изгода за потребителите. За да се сътвори извънредно и уместно наличие, с цел да се намерят нови забавни тематики, както и с цел да се усъвършенства потреблението на платформите, са нужни механически нововъведения, мащаб и обезпечено финансиране. Ние имаме всичко това и сме уверени, че ще продължим да го предлагаме на българския консуматор и в бъдеще “, предвижда Андреев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР