Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган изнесе много прочувствена реч

...
Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган изнесе много прочувствена реч
Коментари Харесай

Турската експанзия на Балканите. Нов кръг на напрежение. На прицел са Гърция и България

Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган изнесе доста прочувствена тирада в Организация на обединените нации.

„ Миналата седмица 4-годишният Абдул Уахаб и 9-месечният Асим починаха дружно със фамилиите си, когато надуваемата им лодка беше потопена от гръцката брегова защита. Дойде време Европа и Организация на обединените нации да спрат тези зверства, които са закононарушения против човечеството “, сподели турският водач.

„ Гърция трансформира Егейско море в гробище за бежанци! Гърция също следва политика на подтисничество и дискриминация против мюсюлманското турско малцинство.

Като се има поради тази съответна обстановка, коства си да включите малко мозъка. Семейство сирийски бежанци с две дребни деца (!), на надуваема (!) лодка отива в морето (!), а гръцката брегова защита потапя лодката им. Да предположим, че приказваме за семейство самоубийци, решили се на такава рискована стъпка. Едва в този момент " избягаха " от много проспериращата Турция!

Да, и на фотографията на мъртвите деца, показана от Ердоган, не се виждат огнестрелни рани. Гърците нормално настояват, че хората не са се удавили, а са умрели от апетит и жадност, увисвайки в намерено море на нежната си гумена лодка...

Не знам дали нещастните сирийци са били принудително бутнати в злощастната лодка или по разбиране, единствено че цялата история наподобява на мръсна провокация, освен това избродирана с бели конци. Каква цел преследваха турците, разплитайки тази история, и то на толкоз високо равнище - на трибуната на Организация на обединените нации?

Има два отговора и двата са правилни. Първият аспект е обвързван с вътрешната политика на Турция. Догодина страната я чакат идващите избори. Сред обвиняванията, повдигнати от опозицията против самия Ердоган и неговия екип, е усилването на притока на бежанци от Сирия и Афганистан в страната. Сега в Турция, единствено по публични данни, има 3,7 милиона бежанци!

При рекордна инфлация в страната, пагубен спад на обменния курс (съответно и покупателната способност) на турската лира, международната икономическа рецесия, турците не са доста удовлетворени от толкоз огромен брой гладни усти.

Ердоган към този момент съобщи желанието си да върне един милион бежанци в Сирия " на доброволна основа ", както той се изрази. Вярно, не помни да изясни какъв ще бъде механизмът на това връщане. Подобна интервенция може да бъде непостижима даже за армейските елементи. Силно подозрително е и доброволното връщане на хора в зоната на военни дейности.

Разбираемо е желанието на турската страна да се отърве от множеството бежанци, живеещи в страната. Освен това огромна част от самите мигранти се втурват към по-проспериращите страни на Европа - Германия, Франция, Италия. Проблемът е, че да го извършите законно не е толкоз елементарно. Западна Европа към този момент е пренаситена с потока бежанци от Близкия изток и Украйна. Те ще би трябвало да преживеят личните си стопански проблеми.

От няколко години Турция прикрито, както се споделя, толерира опитите за незаконно прекосяване на границата със прилежащи страни. Всъщност има единствено три маршрута, които бежанците могат да следват. Ето по какъв начин го разказва гръцкото издание Capital.gr:

„ Най-очевидният маршрут за хората, които желаят да влязат в Европейски Съюз от Близкия изток, е от Турция до Гърция. Гръцки острови като Лесбос, Хиос или Самос от време на време са единствено на няколко километра от континенталната част на Турция - надуваема лодка с дребен мотор е задоволителна, с цел да се придвижите.

Ситуацията е друга по така наречен калабрийски маршрут от Турция до Италия: дистанцията от Анталия до италианския район Кампания към този момент надвишава 1200 километра по права линия. Вместо часове, този пренос постоянно лишава седмица или повече. Това прави този маршрут изключително рисков: освен морето е смъртен зложелател, само че и конкуренция с времето заради намаляващите ресурси от храна и вода на борда. “

Гръцкият министър за отбрана на жителите Такис Теодорикакос упрекна Турция в грубо и аморално потребление на незаконните мигранти. В изявление за телевизионния канал Sky той сподели, че единствено през август 40 000 незаконни мигранти са се пробвали да преминат границата с Гърция по река Марица (тази река тече през земите на България и Гърция, гърците я назовават Еврос), а от началото на годината броят на незаконните мигранти от Турция доближи внушителната цифра -150 хиляди.

Министърът добави, че границата се охранява 24 часа в денонощието по най-засиления метод от полиция и войска.

Третият път, сухопътният, води право в България и по-нататък в Европа. Пътят през България е по-кратък спрямо Гърция, само че по-опасен съгласно специалисти. Българите пазят границата с всички грижи, имайки опита от 2015-2016 година, когато 20 хиляди бежанци се пробваха да обхванат в страната.

През първите седем месеца на тази година броят на незаконните мигранти, арестувани от полицията и граничната защита, към този момент доближи 11 хиляди души. Тези числа даде в словото си министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев. Той също по този начин призна, че има граничари, които вземат участие в организирането на подземни канали за бежанци.

Не е загадка, че има корумпирани граничари и служители на реда. Въпросът е по какъв начин турските специфични служби вземат участие в това? Отговорът на този въпрос, въпреки и индиректно, се появи напълно неотдавна.

На 4 септември в обществената мрежа Telegram беше основана групата „ Конвой на светлината “ / Convoy of Light/. Тя насочи открит апел за активизиране на сирийски бежанци, живеещи в Турция, които желаят да влязат в Европейския съюз. Броят на участниците е впечатляващ – 70 хиляди.

Според гръцките медии към днешна дата 85 000 души към този момент са декларирали предпочитание да вземат участие в интервенцията по незаконно прекосяване на границата. Организаторите предизвикват хората да носят спални чували, палатки, избавителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ.

Последната забележка, взета от този телеграм канал, навежда на тъжни размишления и доста припомня апела на някой си Мустафа Найем, някогашен украински публицист преди началото на киевския Майдан:

" Облечете се топло, вземете чадъри, чай, кафе, положително въодушевление и другари. "

Как свърши всичко, съвършено виждаме през днешния ден.

Забележително е, че групата Convoy of Light даже има централа в Турция. Гръцкият вестник Kathimerini се свърза с един от модераторите на групата в обществената мрежа, който отговори документално на доста неприятен британски, че е на 46 години и е специалист по киберсигурност (да, несъмнено, с неприятен английски).

Модераторът сподели, че групата е основана, откакто Турция е почнала да депортира сирийци в родината им и също по този начин възнамерява стратегия за непринудено репатриране.

„ Уверявам ви, че не сме наркодилъри “, добави той.

Човек може да се съгласи с последното изречение. Може би дрогата няма нищо общо с това. Но е повече от разумно да се подозира директното присъединяване на турски служби в такава огромна интервенция. Друг приказлив " не наркодилър " сподели, че някои от уредниците на бежанския ескорт към този момент живеят в Европейски Съюз и че керванът ще бъде разграничен на групи от по 50 души, всяка със личен лидер. Жалко, само че гръцките публицисти бяха прекомерно срамежливи да попитат какъв армейски чин ще имат тези „ гидове “.

Турският президент Ердоган за следващ път удостовери прозвището си: " подлият турчин ". Многоходовата композиция, която той измисли, е впечатляваща и има няколко цели.

Отървавайки се от милионите бежанци, той ще успокои турската общност и ще получи късмет да ръководи страната още един мандат. Изпращайки същите бежанци в Европа, той ще нанесе забележителен удар на стопанската система на „ приемащата страна “ и най-много на своите съседи – Гърция и България.

Реджеп Тайип Ердоган е прочут с това, че дълги години подхранва маниакалната концепция за пресъздаване на Османската империя. Плановете му се простират до Централна Азия, Кавказ, Арабския полуостров и даже Крим, който в фантазиите му е турски. Какво да кажем за Балканите, които преди са били под цялостен надзор на Турция в продължение на епохи.

Планираният удар по съседите, щурмът на техните граници от безбройни тълпи бежанци освен ще унищожи така и така слабата стопанска система на Гърция и България, само че и ще им разреши да наситят тези страни със свои сътрудници. Ако това се случи, балканските нации няма да избягат от ситуацията на васалитет, какъвто е съществувал по времето на " Османската империя ".

Някога българите и гърците са били избавени от турски терор от Русия. За страдание благодарността на тези нации е в предишното. Дали този път руснаците ще изискат да дадат живота си, спасявайки „ братята “ е огромен въпрос.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР