Наскоро беше съобщено, че Apple може да продължи напред, като

...
Наскоро беше съобщено, че Apple може да продължи напред, като
Коментари Харесай

Страничното зареждане на iOS ще бъде пожар в контейнера за боклук

Наскоро беше обявено, че Apple може да продължи напред, като разреши на приложенията да бъдат заредени странично на iPhone. Знаем, че Европейски Съюз. упорства за това, заявявайки, че е належащо за усилване на конкуренцията и че разработчиците не би трябвало да бъдат принуждавани да заплащат на Apple за разпространяването и хостинга на техните приложения като част от Закона за цифровите пазари, тъй че е изцяло допустимо.

Това, което друго е допустимо, е какъв брой неприятен ще бъде този ход. Страничното зареждане на приложения изисква доста повече работа, в сравнение с може да си визиите. Това е нещо, което iOS не е планиран да разрешава.

Малко е неуместно, когато в действителност се замислите. Вие купувате нещо, което може да конфигурира стратегии и програмен продукт на трети страни, само че компанията, която го продава, взема решение какво и къде можете да намерите този програмен продукт. Не мога да се сетя за друга компютърна система - да, вашият смарт телефон е компютър - която има такова непрекъснато ограничаване. И въпреки всичко потребителите, които в никакъв случай няма да се съгласят с това Apple да каже, че можете да инсталирате единствено приложения на вашия Mac, които получавате непосредствено от Apple, наподобява са добре с тази концепция.

Другата страна на всичко е, че Apple е тъкмо когато се споделя, че това поддържа телефоните на потребителите по-сигурни. Абсолютно го прави. Но не би трябвало ли потребителят да взема решение? Европейски Съюз мисли по този начин и има вяра, че даването на повече избор е най-хубавото за потребителите.

Това обаче не е нещо, което може да се случи просто по този начин. Apple ще би трябвало да вземе страница от управлението за Android, в случай че желае да направи това по верния метод.

Какво е странично зареждане?

Това е много лесна за схващане идея. Страничното зареждане е, когато изтеглите приложение от някъде и го инсталирате ръчно.

Вашият телефон, без значение дали е телефон с Android или iPhone, се доставя с стратегия, чиято единствена цел е да намира, изтегля и конфигурира други приложения. На Android се назовава Гугъл Play, а на iPhone се назовава App Store. Отваряте го, избирате приложение, докосвате бутон и всичко работи.

На телефони с Android (както и компютри, работещи с други операционни системи като Windows, macOS или даже Chrome) също има налични механизми които ви разрешават да изтегляте приложения от някъде другаде и да ги инсталирате ръчно. Може да се наложи да преминете през обръч или два, с цел да го осъществите, само че методът, който го разрешава, е вграден в софтуера, който зарежда вашето устройство.

Това е известно като странично зареждане и в случай че не сте програмист, който заплаща годишна такса на Apple и употребява утвърден от Apple програмен продукт за разработка, това в действителност не е допустимо на iPhone или iPad.

Сигурност на потребителите

Apple споделя, че това прави iOS по-сигурен, тъй като пази потребителите от злонамерено наличие. Apple е права. Зловреден програмен продукт намира пътя си в App Store (и Гугъл Play и Windows Store и така нататък и т.н.), само че е много рядко. Apple прави добра работа да улавя това, което би трябвало да бъде уловено.

Не е мъчно да се сътвори мобилно приложение, което прави неприятни неща. Трудно е да се направи приложение, което прави нещо автоматизирано, или приложение, което може 100% да скрие това, което прави, само че написването на приложение, което краде вашата информация и я изпраща на някой различен, е елементарно да се направи.

Какво е Трудно е да се получи неприятно приложение от Apple и/или Гугъл, тъй като и двете преглеждат всяко приложение, с цел да открият неприятните. Ако получите приложението си отвън „ формалния “ магазин за приложения, всички залози са изключени и би трябвало да бъдат вградени други отбрани. Това е мястото, където Android (и Windows, заем, където заемът се дължи) свети.

Гугъл създаде своя развой на инсталиране, с цел да сканира през приложение, до момента в който се конфигурира, и по-късно, когато се употребява, даже и да не е пристигнало от Play Store. Гугъл назовава това Гугъл Play Protect и е огромна работа. Всеки телефон, продаван с „ публична “ версия на Android, която включва софтуера на Гугъл, има вградена тази отбрана и интензивно следи приложенията на телефона ви, с цел да отсее неприятните.

Всичко се прави на вашия телефон, без да изпраща информация до Гугъл, в случай че не бъде открит подобен. След това може да споделя информация за приложението, като да вземем за пример по кое време е употребявано за финален път, а в рискови случаи Гугъл може отдалечено да го деактивира. Гугъл сканира приложенията по име, а също и като вижда какво евентуално може да направи кодът, тъкмо както прави Windows Defender.

Не предлагам да започнете да зареждате приложения в профил на телефона си с Android. Има и други фактори, които би трябвало да се вземат поради, като да вземем за пример наложени „ най-хубави практики “ и използване на разпоредбите за дискретност. Но евентуално няма да бъдете непосредствено хакнати или нещо сходно, в случай че го извършите.

Apple няма нищо сходно, тъй като в никакъв случай не е имало потребност да има нещо сходно. Единствените хора, които зареждаха приложения в профил, бяха разработчици, които инсталираха свои лични приложения, изпитатели, употребяващи утвърден програмен продукт за инсталиране на тестови версии на приложения, и хора, които направиха джейлбрейк на своите iPhone и извадиха Apple от уравнението, когато става въпрос за дискретност и сигурност.

Ако Apple е принудена да разреши на потребителите да зареждат приложения в профил, тя безусловно би трябвало да има нещо сходно. Хората ще пишат злонамерени приложения за iPhone, ще намират изобретателни способи да ги популяризират и ще подмамват потребителите да ги конфигурират. Хората, които употребяват iPhone, в никакъв случай преди не са имали потребност да се тревожат за това и това ги прави лесна цел. Мразя да го споделям, само че всички знаем какъв брой ужасяващ може да бъде интернет.

Нищо от това не значи, че страничното зареждане е неприятно или че Apple би трябвало да държи хората заключени в App Store. Това също не значи, че Европейски Съюз е прав, когато споделя, че разрешаването ще бъде по-добро за всички консуматори. Не вземам страна в тази борба.

Ако Apple го направи, преди компанията да разполага с вярната инфраструктура, без значение дали по желание или тъй като е била принудена, ще бъде неприятно за потребителите. Ако се случи, подгответе се за шитшоу.

Вижте коментарите

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР