Наситена със събития година, особено след трудната 2020 г. Мисля,

...
Наситена със събития година, особено след трудната 2020 г. Мисля,
Коментари Харесай

Георги Глушков: Свършихме много работа през изминалата година

" Наситена със събития година, изключително след сложната 2020 година Мисля, че свършихме доста работа. Преди към две години по отношение на измененията в Закона на спорта Българската федерация по баскетбол поръча на външен съветник да изготви Национална стратегия за развиване на българския баскетбол за интервала 2020-2023 година, съгласно условията на Министерство на младежта и спорта. Така през 2021 година продължихме неговата реализация. Там са написани главните хрумвания, на които стъпихме и продължихме да развиваме през последната година ". Това съобщи президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков на старта на 2022 година.

" Продадохме телевизионните права за Национална баскетболна лига на А1 и през последния сезон общо 64 мача от НБЛ и шампионата за Купата на България бяха излъчени по " Макс Спорт ". Качеството на продукта се увеличи доста. Добавихме в допълнение видео наличие - хайлайтс, самостоятелни видеа на най-хубавите играчи и така нататък, чийто размер планираме да увеличим. До края на контракта ни с А1 има още 2 години, като имаме обезпечени още към 150 телевизионни мача от НБЛ. Същевременно, по отношение на партньорството ни със " Синерджи " и с помощта на инсталираните във всяка зала на тимовете в НБЛ камери с изкуствен интелект гарантирахме директно лъчение онлайн на всички мачове от лигата, които не са телевизионни. Вече втора година имаме изискване и всички финални шампионати да бъдат излъчени директно в интернет. Само през предходната спортно спортна година в каналите на федерацията са излъчени над 1250 баскетболни срещи от женското състезание, всички възрасти при подрастващите, шампионата по баскетбол на колички, ББЛ, както и интернационалните дуели и изяви на националните ни тимове за подрастващи. Тази процедура продължава и през новия сезон и виждаме позитивите - към този момент хората търсят мачовете, гледат ги, питат за тях. Това ни оказва помощ и за противоположна връзка - работим непрекъснато за подобряването на излъчванията. Второто равнище на българския баскетбол - ББЛ А група се организира през миналия сезон с 32 тима. Намерихме ефирен сътрудник и за този шампионат, като телевизия Б1Б излъчи над 160 мача от ББЛ А група единствено за 7 месеца. Има какво да надграждаме при този артикул и се надявам да сме на прав път ", добави Глушков.

Останалата част от изявлението а Глушков пред БФБ:

Един от целите Ви постоянно е бил работата при подрастващите. 2021 година не беше изключение...

- Вече имаме състезание за 13-годишни, което се изигра през предишния сезон, от новия имаме и за 15-годишни. Даваме късмет на тези деца да играят повече във върховите си години, да бъдат видени и селектирани рано за бъдещи изяви с екипа на България. С тази мисъл организирахме и многочислени лагери за най-хубавите в тези набори по райони, които най-после се срещнаха в доста сполучливи шампионати на районите - единствено за предходната година организирахме общо 5 за момчета и девойки от другите възрасти.

Но към момента имаме да свършим ужасно доста работа, като се фокусираме главно върху квалификацията на треньорските фрагменти.

- Следващата стъпка е да използваме формата 3х3 при учащите, с цел да разтеглим основата на баскетболната пирамида. Ще предложим на баскетболните клубове и система за категоризация на школите в страната, която ще даде справедлива преценка на всички къде тъкмо се намират и върху какво би трябвало да наблегнат, с цел да подобрят работата си.

И тази година ви преизбраха за член на Борда на ФИБА Европа. Какви са позициите на България на интернационалната сце на?

- Изключително съм удовлетворен от баскетболните прояви на интернационално равнище, в които продължава взе участие федерацията.

Няма година, в която да не сме организирали най-малко едно Европейско състезание за подрастващи, постоянно и по две. С професионализма си и качествата си на уредници се превърнахме в обичан сътрудник на ФИБА Европа. През 2020 година получихме голям заем на доверие с избора ни за хазаин на Световно състезание за 17-годишни момчета, провеждането на което, за жалост, бе осуетено от Ковид рецесията. Благодарение на отличната организация, която обезпечава екипа на БФБаскетбол, това лято от ФИБА ни делегираха отговорността да организираме четири European Challenger шампионата. През лятото на 2022 година би трябвало да приемем едно от шампионатите за подрастващи, към които има максимален интерес и вземат участие най-вече тимове - това за момчета до 16 години. Вече е ясно и, че през 2023 ще сме домакини на Европейско за младежи до 20 години.

Оставаме деен участник в другите начинания на ФИБА, като TimeOut, планове за развиване на ментори, на фрагменти, за налагане на дамите в спорта и за използване на практики за интегритет.

Доразвихме партньорствата си и с доста от баскетболните федерации в Европа. Имаме план с Кипърската федерация в развиване. Работим и в взаимен план - QUEST ROOM, с организации от Италия, Словения, Словакия и Сърбия, чиято цел е привличането на младите към спорта и основаването на консолидираното на мултисекторно партньорство в привличането на така наречен Поколение Z към физически интензивности.

Участваме и в плана TEAM UP с сътрудници от Австрия и Италия. Една от задачите му е интеграцията на актуалните и ефикасни цифрови спортни тренировки и просветителни способи и подобряването на представянето на треньорите и спортистите, с фокус към децата сред 9 и 13 години. Този план е доста ориентиран към научната страна на подготовката и разбора и се надявам да ни помогне доста.

Продължаваме и плановете с турската федерация, дружно със съседите ни от Северна Македония, Румъния, Косово, по развиване на най-малките - децата с капацитет до 13-14 години, които, въпреки със закъснение, чакаме да приключим през 2022 година

Отново организирахме начинания по неповторимата стратегия на ФИБА HER WORLD HER RULES, която е ориентирана към дамите в баскетбола - привличането им, ангажирането им и развиването им.

Споменахте Челънджърите за подрастващите, каква е оценката ви?

- Получихме шанса да се надигнем в съвсем всички възрасти против тимове от Дивизия А. Същевременно ние използвахме опцията да пробваме по-млади сформира, такива, на каквито ще разчитаме през лятото на Европейските шампионати. Показахме някои положителни игри. Сборихме се с доста мощни тимове.

Доволен съм и от представянето на 15-годишните - Скилс Челъндж за 15-годишни момчета. След второто място в света през 2020 година при 17-годишните, по-малките минаха през квалификации, стигнаха до финалите на Световното състезание и завоюваха всички дуели, с изключение на един - полуфинала, като по този начин приключиха трети в света.

Най-голямото събитие несъмнено е класирането на мъжкия народен тим за ЕвроБаскет. Това присъединяване на " лъвовете " на шампионата на Стария континент какво значи за българския баскетбол?

- Най-голямото достижение за последните години даже е несъмнено класирането на мъжкия народен тим за Европейското състезание.

Отчитам това като опция за още по-голямо разпространение на българския баскетбол. Направихме голям скок в тази тенденция с присъединяване на България в квалификациите за Световно състезание в Китай. Реализацията идва с триумфите!

Започнахме работа и върху психическите аспекти в подготовката на националите, като възнамерявам да разтеглим тази активност. Кондиционната подготовка също е детайл върху който би трябвало да се акцентира повече в бъдеще.

А какво очаквате от присъединяване на Евробаскет?

- Очаквам от тима това, което постоянно съм - да играят 40, в случай че би трябвало и 45 минути на 100%, да се борят за всяка топка с всичко на игрището. Те би трябвало да дават всичко с концепцията за победа, тъй като тя се реализира единствено по този метод и те го видяха с мачовете против Латвия.

Един от главните цели, които посочихте при избирането ви за трети мандат като президент на БФБаскетбол, бе промени в работата в женско направление и фокусиране върху женския баскетбол. Какво да чакаме през 2022 година в тази тенденция?

- За да развием женския баскетбол, би трябвало да се работи в две посоки. От една страна да наблегнем върху съществуващия материал, с който разполагаме. Вече съм провел с диалози с подобаващ човек, който би могъл да поеме координацията на женското направление в БФБаскетбол. Това е човек с голям интернационален опит и познания, който има визия по какъв начин да се случат нещата и сигурно ще способства доста.

Второто направление, по което би трябвало да се работи, е разширението на основата в женския баскетбол, с увеличение на броя на практикуващите го в ранна възраст. Очаквам с неспокойствие общините да анулират рестрикциите за извънкласни действия в детските градини и в учебните заведения, с цел да може да започват плануваните към този момент действия в тази посока.

Какво си пожелавате за 2022 година?

Пожелавам здраве! Силно се надявам да ни подмине новата Ковид вълна, или най-малко да не ни застигне нов локдаун. Иска ми се да успеем, макар рецесията, да осигурим на младите подобаващи условия за развиване, тъй че да избират да остават в България. Иска ми се всички да осветят своите хоризонти и да дерзаят.
 Левски с впечатляваща победа в Балканската лига
Левски с впечатляваща победа в Балканската лига

" Сините " се оправиха с Апоел Галил Елион
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР