Нашият тенисист Григор Димитров за пореден път се разчу по

...
Нашият тенисист Григор Димитров за пореден път се разчу по
Коментари Харесай

Хейтминутка: Балканският синдром не подмина и тениса

Нашият тенисист Григор Димитров за следващ път се разчу по света, само че този път с това, че се оказа болен от ковид - факт, който отключи невероятни спекулации по негов адрес. Защото даже Григор да си е " заслужил багра " поради това, че като всеки млад и сполучлив човек е бил нехаен към здравето си и е приел, че разпоредбите не важат за него, той не заслужава оскърбление и безпочвени обвинения. Оказва се, че ние на Балканите не сме научили нищо нито от уроците на историята, нито от спецификата на народопсихологията ни. Абсолютно нищо. 

Бащата на сръбската тенис легенда Новак Джокович - Сърджан Джокович, разбрал-недоразбрал, побърза да упрекна Димитров, че бил отишъл инфектиран на Adria Tour. Сърбинът стигна до такава степен, че да отбрани изконните врагове на своя народ, на чиято територия са и част от мачовете на тенис събитието: " Нанесе огромна щета на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия ", съобщи бащата на сръбския тенисист по адрес на най-добрата българска ракета. Като в това време се оказва, че в Белград седмица по-рано е бил положителен и прочут баскетболист, с когото Новак Джокович бил дружно на поредно тържество. 

В България президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков реагира остро на обвиняванията от сръбска страна: " За мен това е срамно. Сърбите са наши братя на Балканите, само че Сърджан Джокович още веднъж изпраща неверно обръщение към целия свят и това е безпричинно държание. Не знам всички обстоятелства по този случай, само че това би трябвало да спре. Новак е първенец, само че наподобява, че част от антуража му не дава отговор на стандартите за феърплей, тенис просвета и нравственос ".  Дали със сърбите сме братя или не сме, може доста да се дискутира. Но това, че Джокович и Димитров са другари, е повече от прочут факт. И точно тъй като те, за разлика от ядосания татко на сръбския тенисист, от дълго време са заровили томахавката на балканските дразги и са съумели да излязат от дребното съществуване на района ни, е тъпо, че се стигна дотук. Защото има още доста отворени въпроси - за какво точно в този момент се организира този шампионат, за какво беше належащо да се пие и пее до последно в Белград, за какво трябваше точно българинът да падне като жертвен агнец?  

За страдание в медиите в Сърбия и Хърватия всички пишат именно за " българина ", който донесъл болестта, скрил я и я употребявал целеустремено против съперниците си. " Българина " се трансформира в нарицателно на безотговорността, макар че нито състезателите, нито организаторите - самото семейство Джокович, не са спазвали обикновени правила поради нужната обществена изолираност. И точно уредниците в лицето на семействo Джокович се провалиха - не толкоз като основатели на събитието, а като хора. Сигурна съм, че с Adria Tour Новак искаше от сърце да направи нещо за страната си, за родния си град, за фамилията си. Но не можа да избяга от корена си... Защото ние на Балканите умеем да пием, пеем и псуваме. И да се бием в гърдите - опиянени от неоснователен национализъм, като в това време с мотив и без повод сочим с пръст другия като отговорен. 

 
Григор Димитров: Чувствам се жив, като подарявам за България

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР