Нашият списък с топ 10 пробиотични храни ще ви помогне

...
Нашият списък с топ 10 пробиотични храни ще ви помогне
Коментари Харесай

Топ 10 пробиотични храни, за да останете здрави

Нашият лист с топ 10 пробиотични храни ще ви помогне да се отървете от проблеми храносмилането - прибавете ги към вашата диета през днешния ден!

Опитвате ли се да поддържате здравословна диета по време на пандемията? Пробиотичните храни са ваш първи асистент! Нека проучим за какво.

Открити в някои типове храни, пробиотиците работят за поддържане на здравето на храносмилателната ви система. С други думи, те подхранват червата ви и работят за подсилване на имунитета ви. Доказано е, че несъответствието в чревния микробиом ви вършат податливи на болести като рак и диабет вид 2. Следователно, включването на пробиотици във вашия хранителен проект е много умен ход.

Ползи от потреблението на пробиотични храни

 Пробиотици

Според проучвания изгодите от тези живи микроорганизми, наричани още дрожди, се простират и до сърцето. Тяхната консумация е обвързвана с възстановяване на здравето на кожата, вагиналното здраве и това на работата на бъбреците, както и понижаване на алергиите.

Освен това изследванията демонстрират, че пробиотиците въздействат и на централната нервна система. Твърди се, че те подкрепят лекуването на проблеми с психологичното здраве като тревога и меланхолия, както и някои неврологични положения.

Можете да посегнете към преимуществата на тези най-полезни артикули, като инвестирате в храни, които са претърпели бактериална ферментация.

Подготвихме лист от 10 пробиотични храни, които могат да оказват помощ за цялостното ви здраве – най-малко пет от тях са на ваше разположение сега. Уверете се, че ги консумирате постоянно за по-добро здраве.

Топ 10 на най-хубавите пробиотични храни

Кисело мляко

 Пробиотични храни: Кисело мляко

Помислете за кофичката кисело мляко, която седи в хладилника ви. Време е да се възползвате от преимуществата му, като консумирате наличието му вярно. Киселото мляко се свързва със здравето на костите и мускулния напредък и работи добре при хора с високо кръвно налягане. Ферментира от два варианта бактерии (млечна киселина и бифидобактерии). Също по този начин е потребен за управление на диарията при деца и облекчава хората от признаци на синдрома на раздразненото черво (IBS). Тъй като нагоре упоменатите бактерии трансформират лактозата в млечна киселина по време на ферментация, киселото мляко може да се употребява и от тези, които имат нетърпимост към лактоза.

Нашия съвет: Консумирате кисело мляко, съдържащо живи култури, вместо пастьоризирани версии на продукта.

Мътеница

Мътеница на баба е обичаен артикул, който се употребява в Непал, Пакистан, Индия и България. Тази напитка, останала по време на разтрошаване на масло, е цялостна с минерали, пробиотици и витамини и действа по метод, който подкрепя подхранването на червата. Това значи здрава имунна система. Често изключена от листата с пробиотици, мътеницата не съдържа толкоз доста лактоза, колкото млякото. Следователно в верните пропорции може да се употребява и от хора с нетърпимост към лактоза.

Нашия съвет: Въздържайте се от готвене или печене на ферментиралата напитка; тези процеси убиват живите бактерии и я карат да загуби всичките си пробиотични качества.

Кисели краставички

 Пробиотични храни: Кисели краставички

Говорим за краставици, потопени в разтвор на солена вода. Тези кисели краставички също способстват за здравето на храносмилателната система и предизвикват развиването на разнороден микробиом. Те възпират растежа на нездравословни бактерии и оказват помощ на тялото ви да се бори с инфекциите. Обикновено краставиците ферментират известно време, с цел да се създадат кисели краставички. И техните естествено срещащи се бактерии (млечна киселина) улесняват процеса. Това ги прави кисели. Киселите краставички също са заредени с витамин К и натрий. Витамин К оказва помощ на тялото ви да съсирва кръвта.

Нашия съвет: Не приготвяйте кисели краставички с оцет. Полученият артикул няма да съдържа никакви следи от пробиотици.

Зелени маслини

Пробиотична суперхрана - маслините, също ферментират в разтвор на солена вода. Благоприятна за червата бактерия, наречена лактобацилус, разрешава това. Всъщност бактерията съдържа два типа варианти: Lactobacillus plantarum и Lactobacillus pentosus. Според проучвания, като се изключи че подкрепя храносмилането, избавя от проблеми, свързани с IBS, и облекчава казуса с подуването, също понижава равнищата на холестерола. Освен това маслините са наситени със здравословни мазнини и други хранителни субстанции. Смята се, че имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални качества. Избягвайте да купувате маслини, ферментирали във вода. Солената вода е верният метод.

Нашия съвет: Можете да добавите маслини към салатата си и да се възползвате от изгодите от останалите съставки едновременно.

Меки и отлежали сирена

Няколко типа сирене съдържат живи и дейни култури; моцарела, чедър, грюйер, гауда, пармезан и швейцарските са разновидности, които резервират своите положителни бактерии. Гауда, по-специално, е отличен притежател на пробиотици. Тези характерни типове сирене доставят пробиотици на вашия стомашно-чревен тракт. Богат източник на протеини, сиренето съдържа и минерали и витамини (калций, фосфор, селен и витамин В12). Приготвя се посредством прибавяне на млечнокисели бактерии към млякото. Това води до образуването на млечна киселина. Повечето типове сирена се подготвят посредством ферментация, обаче не всички от тях са пробиотични.

Нашия съвет: Зрялото сирене, спрямо прясното сирене, е по-добър пробиотичен вид - с по-голяма част от потребни бактерии.

Кимчи и туршии

 Пробиотични храни: Кимчи

Корейското Кимчи е суперхрана. Основната съставна част на Кимчи е зелето; обаче може да се подготви и с репички и други зеленчуци. Изключително ценено поради своите витамини и минерали, кимчи се подправя с паста от чесън, джинджифил, сол, червен пипер и редица други подправки и обичайно се сервира с ориз. Според отчетите гарнитурата съдържа бактериален вариант (lactobacillus kimchi), който освен подхранва червата ви, предизвиква здравето на дебелото черво и понижава равнищата на холестерола, само че също по този начин действа по метод, който ви поддържа стройни. Твърди се, че има свойства против затлъстяване, срещу запек, срещу рак, срещу стареене и антиоксидантни свойства. И предизвиква здравето на кожата и укрепва имунната ви система. Подобни свойства има и обичайна българска туршия, която се подготвя със солена саламура.

Нашия съвет: Добавете лъжица кимчи към вашите салати или супи или просто го изяжте независимо.

Комбуча

Комбуча е китайска напитка от черен или зелен чай, която се употребява от хората от хиляди години. Популярна напитка в Азия, подготвя се със захар, квас и черен или зелен чай. Тази примес задейства процеса на ферментация и води до образуването на киселини и бактерии в напитката. Експертите настояват, че комбуча подхранва храносмилателната система, оказва помощ ви да отслабнете, освобождава тялото от отрови, тушира кръвното налягане и проблемите, свързани със сърцето, и предотвратява рака.

Нашия съвет: Купете охладена комбуча с ниско наличие на захар.

Мисо

Мисо е японска соева паста, която подкрепя храносмилателния развой. Традиционно мисото се ферментира със сол и характерен тип гъбички. Можете да добавите малко от тази фалшификация към гореща вода и да създадете бульон, богат на пробиотици. Мисо е обвързван с доста изгоди: производството на протеини и витамини, подобряването на чревния имунитет и предотвратяването на патогенни бактерии в червата са единствено няколко. Той също по този начин облекчава положения като диария, гастроентерит, запек и сходни проблеми. Винаги купувайте непастьоризирано мисо.

Нашия съвет: Ако употребявате мисо като мирис за вкусната чорба или вегетарианска яхния, прибавете го тъкмо в края на готвенето; топлината може да убие пробиотичните организми.

Кефир

 Пробиотични храни: Кефир

Кефирът е гъста и кремообразна напитка на млечна основа, която има усет на кисело мляко. Той оказва помощ на тялото ви да усвоява лактозата, управлява равнищата на холестерола, предотвратява алергии или реакции, оправя се с инфекциите, усъвършенства здравето на костите и укрепва имунната система. Приготвен посредством прибавяне на кефирни зърна към краве или козе мляко, той съдържа варианти lactococcus lactis, lactobacillus kefir, lactococcus cremoris и lactobacillus casei. Твърди се, че тази напитка е по-добър източник на пробиотици от киселото мляко.

Нашия съвет: Освен да си купите напитката, можете да закупите и сладолед въз основата на кефир, сирене и др.

Темпе

Темпе е индонезийски соев артикул. Предлага се под формата на блокчета, има усет на гъби и се употребява като сурогат на месото. Този високопротеинов артикул съдържа микроорганизъм, наименуван bifidobacterium bifidum, който работи за справяне с диария, запек и коремна болежка.

Нашия съвет: Ако сте вегетарианец или веган, темпе е отличен сурогат на месото. Опитайте да го включите в менюто си - играйте с подправките и прибавете към салати, бургери и сандвичи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР