Нашите взаимоотношения трябва да са като между добри съседи и

...
Нашите взаимоотношения трябва да са като между добри съседи и
Коментари Харесай

Желязков в Скопие: Взаимоотношенията ни трябва да са като между добри съседи

Нашите взаимоотношения би трябвало да са като сред положителни съседи и е време и двете страни да го разберем, и да работим за богатството на нашите жители. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред представители на организации на българи в Република Северна Македония, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на българския парламент изрази поддръжката си към нашите сънародници в желанието им за нормализиране на връзките сред двете страни. Росен Желязков е на работно посещаване в Скопие по покана на ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери.

За три десетилетия не съумяхме да намерим подобаващия метод да приказваме между тях по този начин, че младите генерации да се усещат като същински европейци в общия ни дом, означи Росен Желязков. Той акцентира, че Европа е мястото, където мъчно и през доста епохи сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достолепието на личността. По думите му България и Република Северна Македония са призвани да потвърдят, че принадлежат към европейските нации и споделят с тях общи полезности и обща история.

Председателят на българския парламент Росен Желязков беседва в постройката на Българския културно-информационен център в Скопие с представители на български организации от Велес, Щип, Охрид, Битоля, Струга, Прилеп и други Основен проблем на македонските българи и българските жители, които живеят в Република Северна Македония, са деянията на непоносимост и ескалирането на езика на омразата по отношение на българското малцинство в страната. Представителите на организациите показаха вяра, че ще получат поддръжка от България в търсенето на решения за понижаване на напрежението. Според тях е належащо да бъдат подхванати политически стъпки и от страна на България, и от Република Северна Македония за прекратяване на опитите за втълпяване на език на омразата и за основаване на предпоставки за ненужни произшествия сред представители на двете страни.
 СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание
Въпреки антибългарската акция, която се води от дефинира среди в Република Северна Македония, хората от двете страни на границата не са се отдалечили, даже се доближават един към различен, означи Росен Желязков. Общата история следва да направи региона на Балканите по-обединен, по-силен и по-привлекателен за вложения, акцентира ръководителят на Народното събрание. На тази база можем да градим мостове, не да се разделяме, а да се стремим към общо европейско бъдеще, съобщи Росен Желязков. Всичко това е изцяло допустимо, в случай че македонската страна извърши изискванията и впише българите в главния си закон, наедно с останалите нации, добави ръководителят на българския парламент.

Нужно е политиците от двете страни на общата ни граница да се съобразят с желанията на хората, счита Росен Желязков. Той попита какво коства на политическата класа да одобри измененията в Конституцията, свързани с българското малцинство и акцентира, че дебатът сред ръководещи и съпротива в двете страни не би трябвало да е водещ в общите дейности на нашите две съседски страни.

Парламентарното измерение на двустранните връзки би трябвало да подтиква разговора сред двете страни, акцентира ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков означи, че това е и задачата на визитата му в Скопие. Сред водещите тематики в двустранния разговор би трябвало да бъде свързаността, счита той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР