Нашите очаквания са, че по-реалните, съществени реформи, които има да

...
Нашите очаквания са, че по-реалните, съществени реформи, които има да
Коментари Харесай

Бизнесът харесва компенсациите, но чака актуализацията на бюджета

„ Нашите упования са, че по-реалните, основни промени, които има да предложи това държавно управление, ще ги забележим не в този бюджет, а в актуализацията на бюджета “, съобщи пред БНР Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара преди работодателските организации да показват целите си за годината.

Засега желанията за обезщетения поради нарасналите цени на енергоизточниците са удовлетворяващи, само че към момента не са факт, регистрират работодателите. „ Защото това са фрапантни скокове, които влекат след себе си увеличение на всички останали цени и увеличение на инфлацията “, разясни Мария Минчева.

Относно разногласията за минималната работна заплата Минчева напомни, че към момента не е ясно по какъв начин се образува тя. „ Дали би трябвало да са водещи обществените индикатори или водещи икономическите индикатори. Ние към момента не знаем това число, което се предлага за МРЗ – по какъв начин е стигнато до него. Ние възразяваме от доста години, че няма справедлив механизъм “, акцентира Минчева.

Ваучерите и повдигането на тавана на квотата на 1 милиард лв. се адмирират от работодателите, разяснява Минчева. „ Това са нужни обезщетения за служащите. Това ще разреши работодателите, които могат да си го разрешат, да подкрепят своите служащи. “

Работодателите желаят и разискване хода на Националния проект за възобновяване и резистентност и бележките по него, стана ясно от думите на Мария Минчева. „ Ние не сме наясно какви са тъкмо бележките и какво счита да предприеме държавното управление, в какви периоди. “

Средствата по Плана са късмет българската стопанска система освен да оцелява, само че и да се възвърне и да се модернизира, добави тя.

Не можем да избягаме от политиките, които се задават на европейско равнище – зелен преход и цифров преход, уточни още Мария Минчева от БСК.

Според работодателите навлизането на цифровите технологии би трябвало да бъде акцент.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР