Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им

...
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им
Коментари Харесай

Почистващи препарати от дома за дома

Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било належащо за семейството – от сапуна до багрилата за тъкани. Но последователно домашните препарати били изместени от промишлената химия, а рецептите, излъчени от потомство на потомство, потънали в давност. Днес обаче от ден на ден хора се притесняват от токсичността на комерсиалните артикули и ползата към старите познания още веднъж се завръща. И с право. Пробвайте, който и да е от тези домашни почистващи препарати, с цел да се уверите, че те са освен по-безопасни, само че и доста по-ефективни и приятни за приложимост от купените.

Поддържащ крем за полирани мебели
50 гр.настърган пчелен восък
50 гр. настърган сапун
300 мл. терпентин (най-добре балсамов)
200 мл. отвара от розмарин

На водна баня разтопете пчелния восък в терпентина без да вдишвате парите. В различен съд пригответе запарката от розмарин и до момента в който е още гореща разтворете в нея сапунените стърготини. След това изчакайте двете смеси леко да се охладят и започнете да ги смесвате с миксер като наливате отварата на тънка струйка. Когато се получи компактен крем, прехвърлете готовия артикул в буркан с винтова капачка.

Този домакински препарат придава хубав и дългогодишен искра на мебелите, като в това време основава предпазен пласт върху дървото. Нанасяйте го в напълно дребни количества и по-късно полирайте с мека, чиста забрадка.

Течен почистващ препарат за дърво
150 мл. балсамов терпентин
150 мл. студено пресовано ленено масло
80 мл. механически алкохол
80 мл. ябълков оцет
2-3 чаени лъжички етерично масло от лимон или портокал

Поставете всички съставки в бутилка и разтръскайте пламенно. Правете го и всякога преди приложимост. Този течен препарат отлично почиства и подхранва всички типове дърво без да потъмнява цвета им, като оставя единствено мек искра.

Нежен шампоан за дамаски и килими
20 гр. изсушен корен от сапунче (продава се в билковите аптеки)
един литър вода

Билката сапунче съдържа естествени сапонини, които имат меко почистващо деяние. За да ги извлечете, раздробете корените и ги накиснете във водата за през нощта. На сутринта сварете билката за 15-20 мин. и прецедете готовия шампоан. Използвайте го за пране на фини и вълнени тъкани, които изкуствените детергенти постоянно повреждат. С гъба или мека четка нанесете течността върху дамаската или килима, натъркайте деликатно и оставете да изсъхне. След това изплакнете единствено със студена вода.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР