Нашето население, особено младите хора, са най-пушещите в Европейския съюз

...
Нашето население, особено младите хора, са най-пушещите в Европейския съюз
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Българите харчат повече пари за отрови, отколкото за здраве

Нашето население, изключително младежите, са най-пушещите в Европейския съюз (ЕС), най-вече употребяващите алкохол и опиати.

Българската нация харчи непринудено повече пари за токсини, т.е. за цигари, за алкохол и за опиати, в сравнение с за опазване на здравето годишно. Такава нация е обречена. Тя няма бъдеще. Тя ще загине в дословния смисъл на думата.

Проблемът не е на обособения жител, тук казусът е националната здравна политика, която се организира на две места – в Народното събрание, в съответната здравна и обществена комисия, и в държавното управление.

Нашите политики в опазването на здравето, са, казано на медицински език, инсуфициентни (недостатъчни), с цел да не употребявам по-тежкия термин.

Това съобщи в изявление за БГНЕС лекар Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „ Софиямед “.

По думите му в България непрестанно се приказва за здравна промяна, само че най-радикалната смяна се е случила преди 25 години, когато страните от Централна и Източна Европа, които бяха част от руската система на опазване на здравето „ Семашко “, я смениха с континентално-европейския модел „ Бисмарк “. „ Заедно с организациите в Европа, които се занимават с тези неща, с финансиране от Световната банка (СБ), ние сменихме системата “, сподели той.

Големият недостатък в България, съгласно доктор Колчаков, е, че не построяваме напълно плановете. Той даде като прилика със опазването на здравето в България десетилетията за създаване на Автомагистрала „ Хемус “, по която са хвърлени милиарди, само че автомагистрала сред София и Варна няма. „ Здравната система е направена по този начин, че всички значими закони са признати, въпросът е, че темпът на създаване на системата не е приключен даже за 25 години, това е доста парадоксално “, означи анестезиологът.

„ Когато ние започнахме да построяваме параметрите на новата система, видяхме, че в Германия здравната вноска за здравно обезпечаване беше 13% и взехме решение в България да я създадем 12%, т.е. с 1% по-малко да е вноската от месечния ни приход за здраве “, описа той. Д-р Колчаков акцентира, че защото постоянно има политическа обстановка, тогава Съюз на демократичните сили и управлението са решили, че това ще е доста огромно натоварване и за жителите, и за бизнеса, и на първо време ще бъде въведена 6-процентна вноска за извънболничната сфера, по-късно три години подред тя ще се подвига с 2%, с цел да може да стане 12% последователно.

„ От 2001 година до момента здравната вноска се увеличи единствено с 2%. Това беше по време на Тройната коалиция. Министър-председател беше Сергей Станишев “, изясни експертът, който по това време е депутат, като посочи, че и през днешния ден здравната вноска в България е 8%, до момента в който в Германия е 16%.

Д-р Колчаков уточни, че в България не можем да достигнем 5% пари за здраве годишно от Брутния вътрешен артикул (БВП), а междинният % средства за опазване на здравето в Европейски Съюз се движат сред 9 и 10%, като в Германия е над 10%, в Съединени американски щати – над 17%.

„ Процентите не всеки път се схващат, въпреки че те са парче от националното благосъстояние, което се основава, и дават целта на живота и здравето по отношение на всички други политики, т.е. в България целта е двойно по-малък, в сравнение с в Европейски Съюз. Какъв е крайният резултат – най-бързо умиращата нация в света “, установи той и добави, че когато превърнем относителния дял или % в действителни пари, годишно на един българин се поставят от Здравната каса и Бюджета на Министерство на здравеопазването (МЗ) към 500 евро, до момента в който в Европейски Съюз приблизително е сред 4 500 и 5 000 евро.

Д-р Колчаков добави, че когато има 8 – 10 пъти по-малко пари за опазване на здравето, значи, че имаме по-малко пари за здания, съоръжение, консумативи, материали, инсталация, медикаменти, ток, вода. Той е безапелационен, че това е извънредно недопустимо, изключително когато се каже, че няма пари за опазване на здравето, когато всички други цени са европейски – горивата, хлябът, сиренето, кашкавалът, а в последно време се вижда, че съпоставяйки цените, в Германия, Дания, Нидерландия те са по-ниски от тези в България.

„ Всички медицински специалности са значими, само че ние сме интегрално ангажирани “, означи експертът, като изясни, че лекарите в едно поделение месечно влизат в 100 интервенции, до момента в който в отделението по анестезиология и реанимация влизат в хиляда интервенции. „ И по тази причина дефицитът на анестезиолози не е български феномен, това е на всички места по света, защото има доста огромно нужда от анестезиолози, а производството на фрагменти е доста постепенно, защото, първо, би трябвало да завършиш медицина 6 години и по-късно 4 години да специализираш. А специализацията не е лесна, тъй като и в България, както и в света, има доста дребни лечебни заведения, като общинските, в които няма реанимации “, акцентира той.

Освен това в България има и някои характерни особености и на доста места специалността не е добре оценена като заплащане. „ А и ние сме анонимни, защото хората, когато работим с тях като пациенти, те или спят, или в реанимацията са в потрес и кома, и не помнят “, сподели още доктор Колчаков.

Анестезиологът уточни, че би трябвало да има задоволително информация за младите лекари, с цел да знаят какво е характерното за обособените специалности, с цел да могат да вършат осведомен избор. „ Интересното на нашата компетентност е, че тя има две радикално разнообразни елементи. Едната част на специалността, това е реанимацията, където вие лекувате всички заболявания в сериозна фаза, т.е. там постъпват от новородените до 100-годишни “, изясни той и добави, че би трябвало да имаш енциклопедични знания във всички области на медицината, а другата част на специалността – анестезиологията, пък е доста тясно профилирана.

„ При нас се вкарват най-новите способи и технологии, защото избавят човешкия живот и здраве в дословния смисъл на думата. Разбира се, значим е аспектът и на отговорността, защото и в България, и в развитите страни по закон за живота на пациента по време на интервенция дава отговор анестезиологът, в случай че стане някаква сериозна фаза “, акцентира доктор Колчаков и добави, че анестезиолозите дават отговор за живота и здравето на пациентите преди и следоперативно.

Затова, счита експертът, би трябвало да има и баланс на отговорностите, работата, която се прави, и съответното заплащане, защото в България има доста огромна диференциация сред другите специалности. Той даде образец, че в западните страни има стандарти, при които двама лекари, които имат една и съща подготовка, не може да имат повече от четири пъти разлика във възнаграждението. В България се позволиха в модерните времена огромни диспропорции, които към момента не са преодолени и тогава става парадоксът, че лекари, които се грижат за здравето на възрастните, тъй като там са кардиологичните болести, са доста по-възнаградени, там огромен интерес и напор за специализиране, до момента в който в педиатрията или микропедиатрията, неонатология, където са бебетата и се избавя новия живот, няма интерес, тъй като няма положително заплащане “, разяснява още доктор Колчаков.

На въпрос, обвързван с риска от Коронавирус, лекарят отговори, че от епидемиологична позиция във връзка с смъртността можем да приемем, че Коронавирус към този момент е в границите на тип грип и това докара до такава степен, че няма натоварване на лечебните заведения, както в разгара на пандемията. „ Вече се предлага да се прави не целогодишна имунна профилактика, а както е при грипа, преди есенно-зимния сезон за възрастни, които са над 65 година, хората с съпътстващи болести да вършат една имунизация, както се прави една годишна против грипа “, изясни той и добави, че „ Софиямед “ има учредителен опит да посреща сходни талази, само че изрази вяра, че няма да се постанова.

По отношение на изчезналите медикаменти в аптечната мрежа, доктор Колчаков разяснява, че от време на време недостиг се появява, когато се търси съответен медикамент от съответната компания и название, само че огромна част от медикаментите имат една и съща молекула, единствено че имат друго название при други производители.

За него най-важни са здравните и демографски параметри. „ България има капацитет и благоприятни условия да направи стъпки, които са напълно естествени и действителни и нещата да бъдат радикално разнообразни, без да се пренапрягат, т.е. в случай че България стартира да заделя за здраве и за живот % от Брутният вътрешен продукт колкото съответния европейски, ние незабавно ще имаме два пъти повече пари “, сподели още доктор Колчаков, който е безапелационен, че това е отговорността на страната – да основава цели, тъй като здравето е по-важно от всичко друго, за което се отделят пари, като да вземем за пример полиция, сигурност, подслушвания.

„ В България ние чакаме да дойдат виновни хора, които да създадат цели, тъй че да бъдат равни и съпоставими с европейските като параметри, като проценти. Разбира се, ние не можем да чакаме същите финансови стандарти като западните страни, само че би трябвало да се вършат крачки, които са вероятни. Ние чакаме и бихме предложили това да се прави от новия парламент и от бъдещото държавно управление “, заключи анестезиологът.

Д-р Иван Колчаков приключва Медицинския университет в Пловдив. Специализира „ Анестезиология и реанимация “ в Медицинската академия в София. Магистър по здравен мениджмънт от Медицинския университет в Пловдив. Той взе участие в основаването на едно от първите частни здравни заведения в Пазарджик и е негов шеф в началните 4 години от съществуването му. Председател е на УС на УМБАЛ „ Здраве “ – Пазарджик при нейното основаване. Изпълнителен шеф е на частния здравно-осигурителен фонд „ Св. Николай Чудотворец “ – София. Участник е в учредяването на Българската асоциация по здравно право. Има два мандата като депутат в 38-ото и 40-ото Народно заседание, бил е член на комисиите по опазване на здравето и труда и обществената политика. Д-р Колчаков е бил регионален шеф на Пазарджишка област и кмет на Община Пазарджик. Като член на УС на Сдружението на общините на Р България, е бил член на Събранието на представителите на НЗОК. Към момента е анестезиолог в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в УМБАЛ „ Софиямед “, като е и формален представител на лечебното заведение. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР