Нашето легло е мястото, където прекарваме голяма част от времето

...
Нашето легло е мястото, където прекарваме голяма част от времето
Коментари Харесай

Леглото като развъдник на бактерии и болести - как да го избегнем

Нашето легло е мястото, където прекарваме огромна част от времето си. Свързваме го с отмора и други приятни моменти, само че рядко се замисляме, че то може да се трансформира и в наш зложелател, в случай че не съблюдаваме някои простички правила.

Именно поради дългите часове лежане в него, би трябвало да поставяме екстра грижи за своята постелка, тъй като по този метод се грижим и за здравето си. С течение на времето чаршафите, завивките и възглавниците се трансформират в разплодник на прахови акари и бактерии, а също така инфекциите могат да се предават посредством мръсно спално долни дрехи. Затова е значимо да заобикаляме следните неточности.

Ако постоянно заспиваме мъчно, хъркаме през нощта или се разсънваме постоянно, това може да се дължи на замърсяванията, насъбрани по спалното долни дрехи. Акарите, които се развъждат, са толкоз микроскопични, че няма по какъв начин да ги забележим с просто око. В противоположен случай сигурно бихме се изплашили от гледката...

Акарите могат да бъдат стотици самичък в един грам прахуляк. Освен това се развъждат щедро и устоят до 90 дни, като най-вече обичат влажна среда. Затова е в действителност значимо да сменяваме чаршафите си най-малко един път седмично и да ги перем на висока температура. Добре е да почистваме матрака си със специфична прахосмукачка за акари. 

Според проучвания, другите инфекции се популяризират елементарно не само по-въздушно-капков път, само че и от чаршафите, които спим. Затова би трябвало да ги сменяме постоянно, в случай че ние или сътрудникът ни сме заболели и наложително след изцеление, с цел да спрем разпространяването на вирусите и бактериите.

Освен тях и акарите, в леглото ни има и доста пот, и доста мъртва кожа. Проведено проучване през 2022 година потвърждава, че за четири седмици чаршафите стават 39 пъти повече от тези в купичката на домашния любим.

А най-мръсни се оказват калъфките на възглавниците. Потта, кожните мазнини и слюнката предизвикват бактериалния напредък в спалното долни дрехи, причинявайки неприятни миризми и евентуални инфекции. Освен това цялата тази насъбрана нечистотия въздейства негативно на положението на кожата ни. И в случай че се чудим от кое място сме се сдобили с акне, запушени пори и други недостатъци, то отговорът може да е в рядката промяна на чаршафите, предава Daily Mail.

Отново припомняме рекомендациите на специалисти чаршафите и калъфките да се перат всяка седмица, най-много на две, в случай че не сме се потили доста. Прането става на най-високата температура, с цел да има дезинфекциращ резултат. Ако страдаме от алергии, това би трябвало да се случва и по-често.

Възглавниците би трябвало да се перат с гореща вода на всеки три месеца. А в случай че пропущаме да го прави, не трябва да забравяме, че 1/3 от тежестта на възглавницата може да се дължи на " мъртва кожа, прахови акари и инсекти ", което може да бъде предотвратено посредством постоянно пране. Завивките се перат минимум два пъти годишно. Препоръчва се използването на протектор за матрак, който също отива в пералнята на всеки месец-два. Добре е най-малко веднъж годишно да перем и самия матрак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР