Нашето (и не нашето) внимание е насочено към боевете в

...
Нашето (и не нашето) внимание е насочено към боевете в
Коментари Харесай

Тихият океан е готов да изкипи с нови Пърл Харбъри

Нашето (и не нашето) внимание е ориентирано към боевете в Донбас, само че днешният свят е неизмеримо дребен и взаимосвързан. Ако вълна издуха канара в морето в Европа, тя се взривява в Азия, камбаната бие непрестанно за всички. Това, което се случва в света, припомня както за Корейската война от 1950-1953 година, когато американците и руснаците за първи път се бият в борба, по този начин и за Кубинската ракетна рецесия от 1962 година Изглежда, че е назрял нов спор освен в Европа, само че и в Тихия океан, за чиито пристанища най-големите сили са се състезавали през XIX век. Тихият океан е геополитическо минно поле, което, в случай че бъде задействано, ще направи Газа и Йемен да наподобяват като цветя.

Поднебесната република: Това не са последните китайски предизвестия

През 1949 година комунистите на Мао Цзедун, подкрепени от Москва, печелят гражданската война в Китай. Мао основава Китайската национална република. Неговият конкурент, водачът на партията " Гоминдан ", Чан Кайши, оглавява дребен втори Китай в Тайван, който до 1971 година даже заема „ китайския " стол в Организация на обединените нации. Засега Пекин се въздържа от опити да върне острова, само че го счита за своя територия и изповядва правилото на „ един Китай ": в случай че желаете да имате дипломатически връзки с КНР, не ги поддържайте с Тайван. Следователно даже Съединени американски щати не признават публично Тайван, макар че старателно въоръжават този „ непотопяем самолетоносач ". Разбира се, не от обич към тайванските китайци, а тъй като всеки „ кучи наследник " става „ наш ", в случай че е срещу Москва или Пекин.

Американските и японските военни „ ускоряват съдействието " заради вероятен спор за Тайван. Китайски балон беше свален над Америка. Китайският водач Си Цзинпин прикани своите генерали да се „ осмелят да се бият ". Путин се срещна с китайския министър на защитата. Китайски кораби започнаха маневри в Тайванския пролив. Съединените щати изпратиха военни съветници и инструктори в Тайван; Корабите на Тихоокеанския флот потеглиха от Владивосток за руско-китайски учения... - това е осведомителният декор за 2023 година

В послание към нацията в навечерието на Нова година, ръководителят на Китай назова обединяването на страната „ историческа нужда ". Масло в огъня наляха президентските избори в Тайван през януари, които бяха извоювани от проамериканския Лай Цинде. Китай изпрати гневни ноти до тези, които го поздравиха за избирането му.

Можете да смятате реториката на Си за „ последното китайско предизвестие ", само че Китай в никакъв случай не е бил толкоз мощен, колкото е в този момент. Ще чества ли 100-годишнината от Северната експедиция от 1926-1928 година (по това време Чан Кайши сплотява страната, а интервенциите са създадени от руския пълководец Василий Блюхер)? Азиатският Муромец стана от печката и, наподобява, реши, че е време да събира камъни.

Южна и Северна Корея, които подписаха единствено „ съглашение за преустановяване на огъня " през 1953 година, от време на време са горещи и студени по повод една на друга. Разговорите за вероятностите за обединяване стопираха и в този момент от ден на ден се приказва за допустимо обновяване на „ горещата " война.

КНДР, която влезе през задния вход в ядрено-космическия клуб, изстрелва ракети, южняците организират учения с американците. В навечерието на Нова година военното ведомство на Южна Корея разгласи " края на режима " на водача на КНДР, в случай че той реши да употребява нуклеарно оръжие против Сеул. Ким Чен-ун отговори, като сподели, че занапред нататък той счита Република Корея не за сътрудник в договарянията за обединяване, а за враждебна страна. В началото на 2024 година артилерийски изстрели от двете страни гърмяха край остров Йонпьондо в Жълто море. Ким споделя, че не има намерение да стартира война, само че при положение на „ военни провокации " е подготвен да унищожи Юга.

Другата страна на „ корейския въпрос " е обвързвана с Украйна. Северна Корея поддържа Русия по украинския въпрос, а Китай по тайванския. Що се отнася до Южна Корея, нейният водач Юн Сок-йол през 2023 година разгласи опцията за доставка на Украйна със смъртоносни оръжия, на което Дмитрий Медведев незабавно отговори: „ Чудя се какво ще кажат жителите на тази страна, когато видят най-новите модели съветски оръжия при най-близките им съседи - нашите сътрудници от КНДР? " Съюзът на Вашингтон, Токио и Сеул с ясна антикитайска и антируска ориентировка към този момент се назовава „ Азиатско НАТО ".

През лятото на 2023 година, след визитата на Сергей Шойгу в Пхенян, съветското министерство на защитата сбито разгласи „ укрепването на военните връзки " сред Русия и КНДР. През есента Ким Чен-ун посети съветския Далечен изток и се срещна главно с отбранителната промишленост: космодрума " Восточний ", корабите на Тихоокеанския флот, авиационния цех в Комсомолск на Амур. Скоро министърът на външните работи Сергей Лавров посети Пхенян, а през януари неговият сътрудник Чой Сон-хи посети Москва. Анализаторите излагат свои версии - от вероятните доставки на снаряди, ракети и оръдия от КНДР до присъединяване на корейски доброволци в СВО и строители във възобновяване на разрушените градове в Донбас. Северна Корея, апропо, има четвъртата по величина войска в света. „ Изгнаникът ", записан от Америка в „ оста на злото ", се трансформира във авторитетен световен състезател.

Архипелагът на изгряващото слънце: предизвестие за цунами!

По някаква причина се счита, че Русия и Япония нямат кротичък контракт, чието сключване Токио слага според от връщането на „ северните територии " - Курилските острови, които станаха част от Сахалинския район след Втората международна война. Но като се има поради, че Япония подписва акт за капитулация през 1945 година, съществуването или неналичието на кротичък контракт няма смисъл.

Във външната политика Токио следва Вашингтон. Политологът Ицуро Накамура фантазира: в случай че Русия загуби в Украйна, тя може да удари Япония със Сармат. Японският министър председател Фумио Кишида отива в Киев, след което се появяват известия за доставка на военно съоръжение за Украйна (и Киев кандидатства за присъединение към Транстихоокеанското партньорство, макар че какво отношение има Украйна към Тихия океан е загадка). Москва дава отговор със алегоричен жест - преименува 3 септември от Ден на края на Втората международна война в Ден на успеха над милитаристична Япония и края на Втората международна война. Генералният секретар на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно споделя, че това „ може да способства за появяването на антияпонски настроения в Русия ".

2024 година стартира с изказването на ръководителя на японското външно министерство Йоко Камикава за отпущането на Киев на 37 милиона $ за системи за битка с дронове - и тук никой не се тормози от " антияпонските настроения ". Япония беше разтревожена от вероятното посещаване на съветския президент на Курилските острови - Владимир Путин приказва за такива проекти в Хабаровск.

На изток се задава цунами. Реториката на политиците не се трансформира безусловно в деяние, само че думата постоянно е първа. Магелан се развълнува преди половин хиляда години, като назова най-големия океан на планетата Тихия. Той не е по-тих от Дон на Шолохов. Тихият океан е подготвен да кипи с нови Пърл Харбъри и Мидуеи.

Източник: Взгляд.ру
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР