Нашествие на калинки по Северното Черноморие. Още с лягането на

...
Нашествие на калинки по Северното Черноморие. Още с лягането на
Коментари Харесай

Десетки калинки налазват плажуващите по Северното Черноморие, каква е причината?

Нашествие на калинки по Северното Черноморие.

Още с лягането на плажа, десетки калинки те налазват, и освен това, само че и хапят, споделят в обществените мрежи туристи, почиващи във Варна, Добрич, Каварна и Шабла. Калинките са на всички места - в морето, на плажа, по градините. Освен тях има и настъпление от лъже осички.

Според експертите явлението не крие риск за хората и ще отшуми до десетина дни, изясняват го с появяването на листни въшки, които са обичани на калинките.

" Напълно обяснимо е с каламитета на листната въшка. Във Варна толкоз доста листни въшки мисля, че имаше преди към 20 години, само че не е нещо извънредно. И тъй като най-големият зложелател и обичана плячка за калинките са листните въшки, по тази причина и тяхната популация се разви доста бързо ", изясни началникът на общинското дружество " ДДД " - Варна доктор Антоанета Тончева пред NOVA.

А с цел да се възвърне биологичното равновесие, в тази ситуация не е нужна човешка интервенция.

" Биологичното равновесие се реализира бързо. Като намалее храната или като изядат по-голямата част от листните въшки, те самите ще се разпилян, тъй като ще тръгнат да си търсят храна другаде ", изясни доктор Тончева.

Съветът на ентомолозите е да не убивате насекомите. Те са безвредни и не провокират алергии.

Една калинка на ден изяжда по 300 листни въшки. Лъжеосичката е даже по-лакома и изяжда по 500 листни въшки дневно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР