Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето,

...
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето,
Коментари Харесай

На първо четене: Край с пушенето на наргилета на закрито

Депутатите гласоподаваха на първо четене измененията в Закона за здравето, с които се не разрешава пушенето на наргиле на закрити публични места.
 
Вносители на законопроекта са народни представители от „ Обединени патриоти “, а новите текстове имат за цел запазване на здравето на хората и в частност това на децата и подрастващите.
 
Редом с цигарите и алкохола, измененията постановат възбрана и за продажбата на деца на произведения за водна лула, несъдържащи тютюн.
 
Мотивите на вносителите показа депутатът Борис Ячев. В тях се показва, че пушещите наргиле вдишват същите токсични субстанции, които се срещат и в общоприетите цигари, само че въглените, с които то се разпалва, ускоряват вредите за здравето. Допълнителен фактор за нарастването на риска при пушене на наргиле се оказва времетраенето – при него то е приблизително към 40-45 минути, до момента в който при елементарните цигари е към 5 минути.
 
По данни на интернационално проучване на Световната здравна организация, извършено в интервала 2013-2014 година, страната ни се подрежда на пето място измежду 42 страни по пушене на наргиле измежду 11-13 – годишни възпитаници и на второ място измежду 15-годишните

Поради ниската здравна просвета доста хора смятат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а стилната наклонност измежду младите в европейски и международен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР