Нашата цел е българите да бъдат вписани в Конституцията на

...
Нашата цел е българите да бъдат вписани в Конституцията на
Коментари Харесай

Мануел Сарацин: Германия признава македонския език, но това не е антибългарска позиция

Нашата цел е българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, сподели пред " Дойче веле " специфичният прокурист на немското държавно управление Мануел Сарацин.

Г-н Сарацин, какво тъкмо съставлява една резолюция на и какво влияние върху немската външна политика ще окаже фактът, че Народното събрание на публично признава македонския език?

- Резолюцията е решение на немския парламент. Една част от него съдържа общите постановки, а втората слага условия пред държавното управление да извърши нещо съответно.

В случая с признаването на македонския език: какви съответни дейности се чакат от държавното управление в Берлин?

- Няма нищо ново във обстоятелството, че Федерална република Германия признава - това е казвано и преди. Такава е била и до момента линията на немското държавно управление. Новото е, че в този момент и Бундестагът още един път удостоверява тази позиция.

Г-н Сарацин, а дали немското държавно управление и Бундестагът авансово са разискали въпроса и със София? Дали са говорили за идната резолюция с българското държавно управление и с политическите партии?

- Между сътрудници и другари това просто спада към положителния звук. А ние, Германия, сме непосредствен сътрудник и добър другар на. Което значи, че беседваме между тях даже тогава, когато не сме на едно мнение, че сме откровени и открити едни с други. И аз желая сърдечно да благодаря за многочислените диалози, основани на взаимно доверие, които организирах с разнообразни събеседници в България.

Можете ли да посочите съответни политици и партии, с които сте разговаряли?

- По принцип ние беседваме с всички (или с съвсем всички) в тези страни, за които аз имам мандат

Г-н Сарацин, в българските дискусионни конгреси атмосферата през днешния ден е много нажежена след резолюцията. Какво бихте споделили Вие на тези българи, които възприемат тази резолюция като " антибългарска "?

- Първо, аз добре разбирам, че сега в България не се е надигнал тъкмо огромен екстаз от резолюцията. За мен тази реакция е законна и изцяло в реда на нещата, ние я възприемаме изцяло съществено. Второ, дано да напомня, че и в предишното, и в този момент Германия постоянно доста се е заела с България, което ще прави и в бъдеще. Аз съм доста, доста удовлетворен от сполучливия път, който България извървя след приемането си в. И съм твърдо уверен, че с наличието на България Европейски Съюз е доста по-пълноценен, доста по-добър съюз. Гордея се с пътя, който България извървя и ще продължи да върви отсега нататък.

Колкото до резолюцията, тя има редица разнообразни аспекти. Най-важно обаче е следното: Германия желае да направи всичко належащо, с цел да бъдат сполучливо признати измененията в Конституцията на Северна Македония, които вписват в тази Конституция. Това е нашата цел. Тази цел ние споделяме с партиите и политическите сили в България.

И още нещо. Позицията на България, че измененията в конституцията би трябвало да бъдат осъществени още преди старта на процедурите по клъстъра, беше доказана от Бундестага. Тоест, резолюцията поддържа една значима българска позиция по този въпрос. В резюме: резолюцията въобще не е антибългарска, тя е просто проевропейска.

Казвате " проевропейска ". Какво влияние ще окаже тя освен това състояние върху европейската политика във връзка с?

- Имайки поради многочислените, в това число и прочувствени напрежения сред България и Северна Македония, нашата цел беше да създадем у македонската страна увереността, че могат да подхващат тази крачка във връзка с българското малцинство, че могат да разчитат, че Германия ще ги съпровожда по пътя към Европейски Съюз. Сигурен съм, че и България ще съпровожда Северна Македония по пътя към Европейски Съюз. И в този смисъл се надявам, че можем дружно да работим по един добър положителен дневен ред.

Разбирам, че сега пътувате в Северна Македония. Какви са непосредствените, последващи стъпки за Скопие?

- Вече има план за промени в Конституцията, който съгласно мен е съгласуван с българските стремежи. Сега е време той да бъде импортиран в Народното събрание и това лято да удари часът на истината. Германия желае тези промени да бъдат извършени,, който беше реализиран с огромна интензивност от страна на българската политика в разнообразни нейни измерения. Ние се ангажираме с това този компромис да бъде спазен. Същата цел има и резолюцията на Бундестага.

Като казвате, че българската страна е показала огромна интензивност: дали към този момент разговаряхте с българското външно министерство или с премиера след приемането на резолюцията нощес?

- Вие знаете, че аз непрестанно проследявам от близко протичащото се в района и подкрепям контакт с разнообразни представители на разнообразни български партии. Съвсем скоро ще посетя България. Смятам, че и - изключително в такива сложни времена като сегашните с спора сред Сърбия и Косово - ние просто не можем да си позволим да не използваме помощта на един толкоз значим комшия като България. Това е немската външна политика: Ние желаеме да работим дружно с България в района.

Мануел Сарацин е специфичен прокурист на немското държавно управление за Западните Балкани. Политикът е член на партията на Зелените, от 2008 до 2021 е бил народен представител в Бундестага. С него беседва Александър Андреев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР