Нашата актуална цел е да отворим паметника Бузлуджа за посетители,

...
Нашата актуална цел е да отворим паметника Бузлуджа за посетители,
Коментари Харесай

Бузлуджа отваря врати за посетители за първи път от 30 години

" Нашата настояща цел е да отворим паметника Бузлуджа за гости, тъй като желаеме повече хора да научат за мястото и да бъдат част от процеса за опазването на постройката. " Това оповестява фондация " Проект Бузлуджа " във фейсбук страницата си.

" През 2022 година с помощта на финансиране от Министерство на културата, посредством координацията на Областна администрация Стара Загора и поддръжката на община Казанлък, успяхме да осъществим заложените ограничения за обезопасването на Бузлуджа и обезпечаването на краткотраен посетителски достъп ".

" Тази година работим по административните процеси, които да разрешат формалното отвяряне. На въпросът " Кога ще отвори Бузлуджа за гости? " отговаряме " През 2023 година, като работим това да стане въможно по-скоро ".

Паметникът Бузлуджа е издигнат, с цел да бъде знак на комунизма. След края на режима той става знак на прехода към народна власт, ограбен и зарязан, както доста други здания, които са част от нехаресваното завещание на 20 век. Днес той е знак на спор сред хората с разнообразни гледни точки към предишното.

След политическите промени в България от 10 ноември 1989 година положението на паметника се утежнява фрапантно. През 1992 година паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на Българска комунистическа партия и е запечатан. Въпреки затварянето му злосторници постоянно влизат в дома и го повреждат.

Сградата стартира да се разрушава, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други детайли от структурата на паметника. Унищожени са мозаечните портрети на Тодор Живков и щерка му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие за обир на рубините, от които е считано, че е построена.

Въпреки всичко паметникът попада в класацията " Най-красивите изоставени места в света “ под номер 25, а през 2013 година сходна ранглиста му отрежда челното място.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР