Населението в България няма информация за профилактичните прегледи. Няма как

...
Населението в България няма информация за профилактичните прегледи. Няма как
Коментари Харесай

БЛС: Рекордният бюджет на НЗОК гарантира само по 100 лева на пациент месечно

Населението в България няма информация за профилактичните прегледи. Няма по какъв начин общопрактикуващите лекари да обяснят на всеки един пациент какво включват те. От Министерството на здравеопазването е обещана такава осведомителна акция - това разяснява пред Българска национална телевизия доктор Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС и общопрактикуващ доктор.

Според него, докторът не може да бъде отговорен за това, че пациентите не посещават кабинета му, с цел да си създадат профилактичния обзор:

" Който е поискал и е пристигнал в нашите кабинети, ние сме му го създали. Въпреки всичко, търсим и хората, само че аз това не го одобрявам. Необходимо е да се направи по-мащабна осведомителна акция. "

Не би трябвало да се натоварват единствено персоналните лекари с този вид активност. Те работят по Национален рамков контракт за медицински действия, разясни Брънзалов. И добави, че персоналните лекари към момента нямат достъп до електронните здравни досиета на пациентите в техните листи, с цел да ги осведомят, какво се случва.

По отношение на изписването на антибиотици, доктор Брънзалов сподели, че на никое място в Европа няма наложено изписване на медикаменти единствено на електронна рецепта.

" Имаме проблем освен с антибиотичната устойчивост, само че и с пазаруването на медикаменти в аптеките. Никъде обаче не се оповестява думата надзор. В момента може да влезете в аптеки и да си купите медикаменти, които по принцип са по лекарско наставление, без пациентът да е видял очите на лекаря. Трябва да се прави надзор на изписването, само че той би трябвало да бъде на всички места. Защото те ни звънят по телефоните да им изпишем антибиотик, без да сме ги видели и прегледали ", изясни той.

Д-р Брънзалов изрази сдържаност към рекордния бюджет на Здравната каса от 8 милиарда лв. за 6,5 милиона българи, което се пада по 100 лв. месечно на всеки един.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР