НАСА сключи ново споразумение със седем различни американски компании за

...
НАСА сключи ново споразумение със седем различни американски компании за
Коментари Харесай

НАСА и SpaceX обмислят превръщането на Starship в орбитална космическа станция

НАСА подписа ново съглашение със седем разнообразни американски компании за създаване на новаторски технологии и стратегии в ниска околоземна орбита. Сред тези седем компании е и SpaceX, с която НАСА обмисля да усъвършенства галактическия транспортен съд Starship, с цел да го трансформира в полупостоянен аванпост в ниска околоземна орбита.

Споразумението е подписано в границите на самодейността „ Споразумения за съдействие за търговски галактически способности-2 “ (CCSC-2) по Космическия закон. По силата на това съглашение определените компании не получават финансиране, а по-скоро поддръжка, както софтуерна, по този начин и под формата на разбор на данни и информация от НАСА, за бъдещото развиване на тези планове. Седемте определени компании са следните:

Blue Origin Northrop Grumman Systems Corporation Sierra Space Corporation Space Exploration Technologies (SpaceX) Special Aerospace Servicies ThinkOrbital Inc. Vas Space LLC

Съвместно със SpaceX НАСА ще си сътрудничи по редица технологии за по-нататъшно комерсиализиране на ниската околоземна орбита. Те включват спомагателната разработка на капсулата Dragon в близко бъдеще и развиването на галактическия транспортен съд Starship. По-конкретно, концепцията е разработваният от SpaceX транспортен съд да се трансформира в дестинация в ниска околоземна орбита, до която може да се стигне с Dragon.

Припомняме, че в сегашния стадий на плана Starship общият размер на херметично затвореното пространство на галактическия транспортен съд ще бъде към 900 кубични метра, което е напълно малко по-малко от цялото херметично пространство, с което сега разполага МКС. Разработването на Starship като галактическа станция не е нещо ново. Още в предишното SpaceX можеше да взе участие в една от плануваните комерсиални галактически станции, само че взаимната работа беше прекъсната от самия Илън Мъск, с цел да може 100% да се концентрира върху самия галактически транспортен съд.

В същото време създаването на галактическия транспортен съд Starship за превозване на хора до Луната, до орбита и до Марс към този момент включва създаването на системи за поддържане на живота, които, поради размера му, биха трансформирали Starship в галактическа станция на процедура в съвсем всички негови разновидности.

НАСА и Blue Origin ще работят за създаването на благоприятни условия за търговски галактически превоз, с цел да обезпечат непрекъснат достъп до ниска околоземна орбита. Понастоящем Blue Origin управлява създаването на една от комерсиалните галактически станции, финансирани от програмата CLD на НАСА, Orbital Reef, и ще изстреля нейните модули дружно с New Glenn.

Northrop Grumman ще работи с НАСА за създаване на непрекъсната орбитална платформа, която да обезпечи самостоятелни проучвателен и индустриални благоприятни условия в космоса.

Sierra Space ще създаде нови разширяеми модули, а също по този начин ще работи с НАСА за създаване и превръщане на Dream Chaser в транспортно средство, способно да транспортира астронавти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР