НАСА обяви официално – хора ще летят до Червената планета,

...
НАСА обяви официално – хора ще летят до Червената планета,
Коментари Харесай

Официално: полет до Марс ще има

НАСА разгласи публично – хора ще летят до Червената планета, една фантазия на човечеството е на път да се извърши. Най-близката до Земята планета е била източник въодушевяващ научните фантасти и елементарните хора за фантазии и завършения. Сега, след десетилетия фантазии и научно-фантастични проекти, наподобява че реализацията на такова пътешестване е към този момент много близо.

Президентът Тръмп разписа мандат на НАСА да изпрати хора на Червената планета  до 2033 година След това НАСА разгласява подробен проект за реализиране на полета, в който се открояват пет стадия.

Сега сме в стадий „ 0 “, в който влизат проби осъществени в Международната галактическа станция (МКС) и се създават разпоредбите за съдействие с частни компании, които също имат за цел достигането до Марс.

Втората фаза – I ще стартира от 2018 и ще продължи до 2025 година. За този интервал ще бъдат тествани и изстреляни шест от новите ракети SLS, които ще доставят материали и съставни елементи на новата орбитална станция,  наречена Deep Space Gateway, която ще бъде построена покрай Луната и ще обслужва бъдещите полети до Марс.

В стадий II ще бъде изстрелян към новата станция модул, подготвен да одобри астронавти и през 2027, 2028 там ще има екипи, пребиваващи повече от 400 дни.

През 2030 ще се реализира четвъртият стадий от проекта за полет до Марс, който включва цялостната подготвеност на новата галактическа станция да одобри ракета SLS  по пътя й към Марс.

Последният пети стадий, схваща се  е самият полет до Червената планета през 2033 година

Това значи че единствено 16 години ни разделят от полет на човек до Марс, една фантазия вълнувала доста генерации преди нас.
За задачата евентуално ще се наложи бюджетът на НАСА да бъде повишен. Сега той е 0.5% от американския бюджет. За съпоставяне, когато се е работило по програмата Аполо за кацане на Луната, бюджетът на галактическата организация е бил 4% от държавния бюджет.

Все още има много неразбираеми неща по идния полет. В ракетата на астронавтите би трябвало да има всичко належащо за дълъг полет, отиване и връщане до Марс, който ще продължи две до три години.

Здравето на хората, които ще пътуват е преди всичко, в това число психическото им здраве, тъй като ще бъдат затворени в кораба за години, без да имат опция да се върнат даже при изключителни условия.

НАСА има конкуренция на проектите си за полет до Марс, като даже от компанията на Илън Мъск SpaceX декларират, че ще са подготвени за полет до Червената планета още през 2022 година Ако това се случи, НАСА може да употребява и техния опит за своя полет. В последна сметка, значимото е, че полет до Марс ще има, освен това скоро, без значение коя организация ще го реализира първа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР