НАСА обяви, че отлага потенциалното изстрелване на мисията Artemis 1

...
НАСА обяви, че отлага потенциалното изстрелване на мисията Artemis 1
Коментари Харесай

НАСА отложи изстрелването на Artemis 1 за ноември

НАСА разгласи, че отсрочва евентуалното изстрелване на задачата Artemis 1 за 14-ти ноември т.г. Това е следващото закъснение на задачата, която към този момент бе анулирана няколко пъти единствено през последните няколко седмици.

Artemis 1 се създава от години и към този момент изостава доста от първичния график. През септември теч на гориво принуди учените да анулират на два пъти изстрелването.

В следствие ракетата SLS мина нови проби сполучливо, само че плануваното изстрелване беше анулирано поради ураганите във Флорида. След това ракетата беше прибрана в хангара от съображения за сигурност.

Това постанова цялостно рестартиране на цялата процедура по изстрелване, което изисква още повече време. НАСА споделя, че за в този момент възнамерява да изведе Artemis 1 назад на площадката най-рано на 4-ти ноември. Това ще даде 10 дни за подготовка, а самият прозорец за изстрелване е 69 минути в ранните часове на 14-ти ноември.

Дори и тази дата не е обезпечена. Тя ще зависи от резултатите от тестванията на всички системи и метеорологичните условия. Като аварийни дати са посочени 16-ти и 19-ти ноември.



Самата задача ще е към 25 дни, като ще се правят голям брой проби и на капсулата Orion.След това тя би трябвало да се върне на Земята на 9-ти декември. Резултатите от тестванията ще са значими за Artemis 2 - тя ще употребява същата настройка от ракета и капсула, само че в нея ще има и екипаж от астронавти.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР