НАСА не е коментирала в подробности съдебния иск на компанията

...
НАСА не е коментирала в подробности съдебния иск на компанията
Коментари Харесай

Блу Ориджин на Джеф Безос загубила конкурс за лунен модул, защото пробвала да измами НАСА

НАСА не е коментирала в детайлности правосъдния иск на компанията Блу Ориджин , посредством който компанията на Джеф Безос се пробва да оспори решението договорът за градежа на пилотиран лунен модул да бъде връчен на СпейсЕкс. Въпреки това софтуерният блог The Verge е съумял да се домогне до документи благодарение на закона в Съединени американски щати, който задължава обществените организации да са транспарантни. Документите ясно разкриват повода, заради която компанията е изгубила състезанието - тя се е пробвала да изиграе НАСА и това надлежно ѝ е изиграло неприятна смешка. 

Техниката, употребена от Блу Ориджин , се назовава " врата в лицето ", написа. Това е, когато ви би трябвало услуга и компанията-доставчик в началото ви предложи оферта на неуместно повишена цена. В този случай обикновено започват пазарлъци, до момента в който доставчикът се навие да ви смъкне цената. Същото е направила компанията на Безос. Тя е предложила първична оферта от.9 милиарда, близо два пъти повече от предлагането на Спейсекс. Тактиката към този момент е сработила преди. По време на предходния рунд на същия конкурс, от Блу Ориджин  отправили предложение за първични изследвания за цена от 9 милиона, само че от НАСА почнали да преговарят и сумата паднала на 9 милиона. 

Този път обаче организацията, притисната от финансови ограничавания, решила да не се занимава с това и просто се спряла по-достъпната оферта - тази на СпейсЕкс.

" Блу Ориджин допуснаха какъв ще е бюджетът на НАСА за пилотирания лунен модул и въз основата на това число показаха своето предложение. Но вътрешно направиха свое лично пресмятане, че в случай че НАСА не може да си разреши в началото препоръчаната цена от Блу Ориджин , организацията ще ги избере и след това ще стартира сделки след селекцията, по този начин давайки опция на Блу Ориджин да си смъкнат цената. Всички тези догатки са погрешни ", пишат четиримата юристи на НАСА. " Осъзнавайки, че заложиха и изгубиха, от Блу Ориджин се пробват да употребяват функционалността на Правителствената работа за отчетност, с цел да принудят по неточен метод НАСА да страда от следствията на неприятните решения на Блу Ориджин ". 

Що се касае до предходния рунд на състезанието, при който компанията Блу Ориджин смъкнала първичната цена след пазарлъци, юридическият екип на НАСА е безапелационен: " НАСА не е задължена да прави сходна поръчка ". 

Наистина, какъв печален урок за Стария галактически бранш (Old Space) - тук подсещам, че Блу Ориджин основава лунния си модул взаимно със старите корпорации Локхийд Мартин и Нортроп Груман, а компанията на Безос се ръководи от президента Боб Смит, някогашен чиновник на обичайна аерокосмическа компания Хъниуел. Тези мастодонти са привикнали да изтискват на най-много бюджета на НАСА , употребявайки всевъзможни юридически похвати, а най-после даже не е несъмнено дали ще си свършат работата в точния момент. Но организацията явно към този момент няма желание да им играе по свирката и просто ще работи с тези, които си извършват дилемите дейно и на ниска цена. Неслучайно СпейсЕкс транспортира астронавти до МКС, че и по-далече... 

Светослав Александров
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР