НАСА избра 18 астронавти - 9 мъже и 9 жени,

...
НАСА избра 18 астронавти - 9 мъже и 9 жени,
Коментари Харесай

НАСА представи астронавтите за лунната програма Артемида

НАСА избра 18 астронавти - 9 мъже и 9 дами, които ще преминат подготовка за лунната й стратегия "Артемис " ( "Артемида "), оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Елитната група включва първата жена и идващия мъж, които ще бъдат изпратени на Луната.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати показа астронавтите в края на последната си среща като ръководител на Националния галактически съвет. Съобщението беше направено в галактическия център "Кенеди " във Флорида, под една от трите останали лунни ракети "Сатурн V " от програмата "Аполо " от 60-те и 70-те години на предишния век.

Пенс означи, че астронавтът Джийн Сърнън повече от всичко е желал да не бъде "последният човек ", стъпил на Луната. Сърнън, починалият пълководец на "Аполо 17 ", е последният от общо 12 мъже, които са стъпвали на лунната повърхнина. Това се случва на 14 декември 1972 година

"Той прекара остатъка от живота си, застъпвайки се за завръщането на Америка на Луната. Ние ще почетем паметта на Джийн Сърнън ", съобщи пред ограничавания брой посетители, застанали на няколко крачки един от различен.

На събитието участваха петима от астронавтите, които излязоха на сцената със защитни маски.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн на собствен ред съобщи, че към групата ще се причислят още астронавти.

Към сегашния миг американското галактическо ръководство разполага с 47 настоящи астронавти.

НАСА се стреми към кацане на Луната до 2024 година, макар че възможностите това да се случи в плануваните периоди понижават. Несигурността се добавя и от идната смяна в администрацията.

Половината от астронавтите имат летателен опит. Двама от тях в този момент се намират на Международната галактическа станция (МКС) - Кейт Рубинс и Виктор Глоувър.

Елитната група включва също участничките в миналогодишната първа в историята напълно дамска галактическа разходка - Кристина Кох и Джесика Миър.

Групата е относително млада, като множеството от астронавтите са трансферирали 30-те и 40-те. Най-възрастният е на 55 години, а най-младият - на 32. Само двама от тях - Джо Акаба и Стефани Уилсън, са взели участие в задачи на старите галактически совалки на НАСА.

"Историята е страхотна, само че ние сме тук, с цел да гледаме към бъдещето ", показа Акаба пред кореспонденти след представянето.

Списъкът включва още неколцина опитни астронавти - Киел Линдгрен, Ан Макклейн и Скот Тингъл, които също са обитавали на МКС.

"Ние сме мечтатели, само че на първо място сме реализатори ", съобщи Макклейн.

Желанието на астронавтката е деца от всички среди да виждат разнообразието в лунния екип: "Вратите са отворени, елате след нас ", гласи апелът на Ан Макклейн.

Сред астронавтите, които занапред ще се насочат към космоса, са Кайла Барън, Раджа Чари, Матю Доминик, Уди Хобърг, Джони Ким, Никол Ман, Джасмин Могбели, Франк Рубио и Джесика Уоткинс.

НАСА оповести напролет на 2019 година, че новата й стратегия за асимилиране на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, "кръстник " на задачите "Аполо ". Програмата ще протече на три стадия. На последния от тях НАСА възнамерява връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 година и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на сегашния век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР