Вояджър 2: НАСА губи контакт със сондата-рекордьор след изпращане на грешна команда

...
НАСА губи контакт със сондата си Вояджър 2 на милиарди
Коментари Харесай

НАСА губи контакт със сондата си Вояджър 2 на милиарди мили от Земята след погрешно прекъсване на контакта с него, разкри космическата агенция.

Миналия месец космическият кораб - изследващ космоса от 1977 г. - получи грешна команда, накланяйки антената си така, че да сочи два градуса далеч от Земята.

В резултат на това сондата е спряла да получава команди или да изпраща данни.

НАСА каза надява се комуникацията да се възобнови, когато сондата трябва да се нулира през октомври.

Вояджър 2 е на повече от 12,3 милиарда мили (19,9 милиарда км) от Земята, където се носи с приблизително 34 390 мили в час (55 346 км/ч) през междузвездното космос - пространството между звездите.

От 21 юли пионерската сонда не можеше да получава команди или да изпраща обратно данни към Deep Space Network на НАСА - масив от гигантски радиоантени по целия свят - и космическият кораб не получава команди от наземни контролери.

Въпреки това има надежда за сондата след почти 46 години мисия.

Космическата агенция заяви в понеделник, че нейната огромна антена в австралийската столица Канбера се опитва да открие всякакви странични сигнали от Вояджър 2. Необходими са повече от 18 часа, за да достигне сигнал до Земята от толкова далеч.

Антената също ще бомбардира зоната на Вояджър 2 с правилната команда, с надеждата, че ще осъществи контакт със сондата, казаха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която управлява мисиите на Вояджър.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">В противен случай Вояджър 2 е програмиран да нулира ориентацията си няколко пъти всяка година, за да запази антената си насочена към Земята. Следващото нулиране трябва да бъде на 15 октомври, което според НАСА „трябва да даде възможност за възобновяване на комуникацията“.

Междувременно НАСА очаква космическият кораб, натоварен с научни инструменти, да остане на планираната си траектория през Вселената.

Вояджър 2 и неговият близнак Вояджър 1 са единственият космически кораб, който някога е работил извън хелиосферата, защитния балон от частици и магнитни полета, генерирани от Слънцето. Те достигнаха междузвездното пространство съответно през 2018 г. и 2012 г.

Сондите са проектирани да се възползват от рядкото подреждане на външните планети, което се случва на всеки 176 години, за да изследват Юпитер и Сатурн.

Вояджър 2 е единственият космически кораб, летял някога до Нептун и Уран, докато Вояджър 1 сега е на почти 15 милиарда мили от Земята, което го прави най-отдалеченият космически кораб на човечеството .

Всеки космически кораб носи златна плоча със звуци, снимки и съобщения от Земята, предназначени да предадат история за нашия свят на извънземни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР